Начало / Здравословен живот / Диети и отслабване / Три дни глад – за рестарт на имунната система


Витамин С + Цинк – мощна противовирусна защита за цели 3 месеца!

Три дни глад – за рестарт на имунната система

Имунната система може напълно да се регенерира и подмлади след тридневно гладуване. Учени откриха, че ограниченията в приема на храна принуждават организма да започне производството на нови бели кръвни телца.

glad-dietaГоляма част от диетолозите са критично настроени към гладните диети, коментират от medikforum.ru. Учени от университета в Южна Калифорния обаче твърдят, че ограничението в приема на храна принуждава имунната система да се презареди. Организмът започва производството на нови бели кръвни телца, които могат да блокират всяка инфекция. Това откритие може да се окаже особено полезно за хората, чийто имунитет е разколебан по някаква причина – например при раково болни след химиотерапия.

Гладната диета теоретично може да се окаже полезна и за възрастни хора, чийто имунитет е отслабен от годините. Възрастните стават податливи към повече заболявания и организмът им трудно се справя дори с най-безобидните от тях. Авторите на изследването подчертават, че гладът активира “копчето” за регенериране. Част от стволовите клетки се трансформират в бели кръвни телца и по този начин цялата имунна система се подмладява.

Добрата новина е, че след целенасоченото тридневно гладуване организмът се спасява от онези неефективни части на имунната система, които са остарели или увредени, смята ръководителят на изследването Валтер Лонго. Ако имунитетът е пострадал от стареене или химиотерапия, циклите на гладуване са в състояние наистина да го регенерират.
При гладуването освен това се намалява нивото на фермента протеинкиназа, който е свързан с процесите на стареене. Намалява и количеството на хормоните, чието присъствие увеличава опасността от рак.

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*