Не подозирате кое е това нестандартно място, на което може да контролирате диабета

Да, можете да упражнявате контрол над  диабета дори в банята!

 диабет, баня, парна баня, масаж на краката, живот с диабет

Привидно ма­ловажни решения като това какъв сапун да използвате или колко гореща да е водата във ваната всъщност са наистина важни. Независимо дали си вземате душ или обгрижвате ходилата си, следвайте тези препоръки. Преди всичко закълнете се никога, никога да не прилагате „хирургия в банята“ върху стъпа­лата си. Мазолите, мехурите и врасналите нокти трябва да се оставят на профе­сионалистите. Лесно можете да си навредите, вместо да си помогнете.

Използвайте хидратиращ сапун.

Ежедневно мийте краката си в топла, но не вряла вода. Избягвайте течните сапуни – при тях има по-голяма вероятност да изсушат кожата ви, което може да доведе до напукване, предразполагащо към инфекции. Избягвайте и ексфолиращите сапуни, които може да се окажат прекалено груби за кожата ви, както и сапуните с парфюм, предизвикващи об­риви при някои хора.

Разкачете помпата за инсулин, преди да влезете под душа.

Въпреки че помпите са водоустойчиви, не бива да се подлагат пряко на водна струя. Използвайте накрайника, предназначен за плуване, вана и душ. Прочетете инструкциите на производителя или попитайте лекаря си къде да поставите помпата, докато сте под душа. За някои модели има калъфи, които могат да се закачат на завесата за баня.

Ограничете престоя във ваната до 20 минути.

Ако сте планирали отпу­скащи мигове в топла вана, сауна или джакузи, не оставайте вътре повече от 20 минути и се уверете, че температурата не е по-висока от 40 °С (не забравяйте да обсъдите тези свои желания с лекаря си). Изключително високите температури могат да влошат сърдечносъдовите проблеми, които са често сре­щани при диабетиците. Ако сте на лечение с инсулин, го­рещата вана може да увеличи скоростта, с която организ­мът ви го усвоява, което нарушава баланса при контрола над нивата на кръвната захар. Когато влизате в гореща во­да, не използвайте пръстите на краката си, за да пробвате температурата – ако имате нарушена чувствителност, мо­же и да се опарите. Вместо това потопете дланта или ла­кътя си във водата или използвайте термометър за вана.

Въздържайте се от самолечение на мазолите.

Ако страдате от диабет, трябва да устоите на изкушението да използвате медикаменти без рецепта за мазолите и меху­рите по стъпалата. Когато имате понижена чувствителност, е много лесно подобни продукти да наранят кожата ви, без дори да разбе­рете. Активната съставка в препаратите за лечение на тези състояния е кисели­на, която може да изгори не само мъртвата кожа, но и да увреди здравата. Рана­та, получената по този начин, зараства бавно. Също така не използвайте пемза или пила върху мазолите и мехурите – рискът от нараняване е прекалено ви­сок, а и тези инструменти не са стерилни. Помолете специалист да лекува ма­золите и мехурите – така няма да допуснете да се развият рани.

Не си позволявайте да третирате сами и врасналите нокти.

Употребата на продукти от аптеката при враснали нокти не е препоръчително. Те също действат чрез разяждане на кожата с киселина, което ви излага на опасност от инфекции. Оставете това лечение на козметик или специалист.

Лекувайте микозата с медицински крем.

Микозата е гъбична инфекция на краката, която диабетиците спокойно могат да третират с продукти от апте­ката. Тя се проявява в зачервена кожа, която сърби и по чиято повърхност има напуквания. Незабавно се погрижете за нея, защото напуканата кожа може да се инфектира. Мажете със специален крем два пъти дневно. Първо измийте краката си със сапун и вода. Подсушете ги добре и нанесете крем върху засег­натите места. Обадете се на специалист, ако микозата не е изчезнала до ня­колко дни.

 

6 неверни неща за диабета

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.