ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Асклепий – древният лечител и син на Аполон

Той успял да облекчи хорските страдания и затова бил провъзгласен за божество

аскелпий

Това се случило и с легендарния Асклепий -царя на Тесалия, знаменит лечител, живял през XII в. пр.н.е. Асклепий и синовете му – Махаон и Подалирий, се споменават в Омировата „Илиада“. Според преданията всичките му деца са се занимавали с лечителство: дъщеря му Панакея – с лекарства, Махаон бил изключителен военен хирург, Подалирий специализирал вътрешни болести и освен това именно той поставил вярна диагноза на обезумелия Аякс.

Синът на Асклепий – Телесфор, лекувал хората с помощта на магия, дъщеря му Хигия се занимавала с профилактика на заболяванията. Всички те наследили целителската дарба от баща си, който, както гласят легендите, бил син на самия Аполон. И е разбираемо – нима би могъл обикновен простосмъртен да притежава такива невероятни способности!

Аполон – богът на мъдростта, музиката и красотата, завел сина си при познавача на лечебните билки – кентавъра Хирон. Асклепий се научил да приготвя целебни мазила и еликсири. С помощта на внушение и свещени мелодии той въвеждал пациентите си в транс, така че лечението минавало безболезнено. Хората смятали това за чудо: те се потапяли в сън, изтерзани от страшни недъзи, а се събуждали бодри и здрави. Асклепий успявал да лекува воините от раните им, да избавя хората от болките в мускулите и ставите, да лекува болести на сърцето, черния дроб, стомаха, да побеждава безплодие и мъжко безсилие.

Гърците били така потресени от успехите му в лечебното изкуство, че започнали да му приписват чудодейни способности – например да възкресява мъртвите. Митовете разказват, че Атина подарила на Асклепий специално лекарство – кръв от горгоната Медуза: кръвта от вените на лявата страна имала съживяващ ефект, от дясната – пагубен. И тогава Асклепий започнал да изважда мъртви от царството на Аид и да ги връща към живот. Богът на подземния свят се оплакал от дръзкия лекар на всемогъщия Зевс и той в гнева си поразил Асклепий с мълния. Но след това, чувайки оплакванията на хората и боговете, възкресил сина на Аполон, като го накарал да се закълне никога повече да не съживява покойници. Така Асклепий се върнал към живота, достигнал невероятни успехи в своето дело и станал бог на лечителството.

През VI – V в.пр.н.е. в Гърция били издигнати храмове в негова чест -асклепиони.Това били не просто светилища, а цели оздравителни комплекси с минерални басейни, стадиони, паркове, а в най-големите имало дори библиотеки и театри! Лечението се съпровождало с ритуални церемонии и жертвоприношения на животни. Особено значение жреците-лечители придавали на съня – те го смятали за най-доброто лекарство. Когато болните заспивали, насън трябвало да им се яви Асклепий, за да им каже как да победят заболяването си.

Изследователите смятат, че жреците приспивали пациентите с помощта на хипноза и специални билкови отвари, а след това провеждали операциите и лечебните процедури. По време на разкопки са открити огромен брой плочки с кратко описание на „историята на болестта“. На една от тях пишело: „Амброзия от Атина, сляпа с едното око, дойде да търси помощ от бога; преминавайки през светилището, тя се надсмиваше над разказите за изцеленията. Струваше й се невероятно и невъзможно хроми и слепи да се излекуват единствено с помощта на съновидения. Но и тя сънува сън, в който й се яви бог и й обеща да я излекува, но при условие че принесе в дар на храма сребърна свиня като спомен за своята глупост. След това бог извади болното й око и й вля балсам. Когато денят настъпи, сляпата се събуди здрава“…

В светилищата на Асклепий археолози открили множество изображения на човешки органи и части от тела, направени от мрамор, слонова кост, дърво, злато и сребро. Вероятно те били донасяни в храмовете в знак на благодарност за изцелението. Аналогична традиция съществувала и у други народи, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *