ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сърцето може да се самовъзстановява, твърдят учените

Сърцето не може да се самовъзстановява смяташе до вчера науката, но учените разкриха, че клетките на сърдечния мускул могат да се размножават

Клетките на сърцето запазват способността си да се възпроизвеждат дълго време след раждането, твърдят учените. Откритието на международния изследователски колектив преобръща представите за невероятните възможности, заложени в сърцето ни, пише австралийското издание Express. Според разпространеното схващане в медицинската наука, сърцето е „най-консервативния“ орган, чиито клетки спират да се делят малко след раждането.

Сърцето може да се възстановява само
Сърцето може да се възстановява само

Изследването е проведено върху мишки и показва, че в отговор на внезапното отделяне на хормон от щитовидната жлеза, през предпубертетния период (съответстващ на периода от 8-ма до 10-та година при човека) клетките на сърдечния мускул започват 24-часов „маратон“ на бурно делене. При хората най-вероятно „маратонът“ продължава приблизително 5 седмици. През време на него броят на клетките се увеличава повече от 40% ( с около 500 000 клетки). Това създава възможности сърдечният мускул да се възстанови от евентуални травми. Описаната реакция е нормалният отговор на органа, който трябва да се адаптира към ускорения растеж на тялото през време на юношеството. Сърцето е принудено да изпомпва много повече кръв и затова се увеличава почти четирикратно.

Възможно е, чрез хормонална терапия да се стимулира подобен процес и при възрастни хора. Според ръководителите на изследването Боб Греъм от Emory University в Атланта (САЩ) и д-р Хюсеин от Института по кардиология и трансплантация „Виктор Чанг“ в Австралия, важността на това откритие е трудно да се оцени веднага. От една страна, с помощта на хормоните може да се коригира вроден порок на сърцето веднага след раждането на децата. Ако процесът на самовъзстановяване успешно се рестартира, това разкрива възможност да се активират клетките на сърцето, увредени от инфаркт при възрастните.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *