Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви са симптомите на болната щитовидната жлеза и как се лекува?

Щитовидната жлеза е лесно податлива на смущения. При жените над 60 години е особено честа хипофункцията (понижена дейност) на жлезата.

Хипотиреоидизмът е заболяване, което се характеризира с понижена функция на щито­видната жлеза. За да подпомог­нете лечението, е необходимо да консумирате богата на йод храна, като включите в меню­то си повече морски храни и най-вече богатите на йод водорасли!

болната щитовидна жлеза
Симптомите на болната щитовидна жлеза

Какво ни разболява?

Най-често това е липсата на йод. Днес благодарение на йодираната сол не са толкова много хората, боледуващи от гуша, но все пак броят им е висок. Една фамилна обремененост може да доведе до автоимунното заболяване, наречено базедова болест, което произтича от хиперфункцията на щитовидната жлеза (повишена дейност). С генетично предразположение се обяснява и тиреоидитът, т.нар. болест на Хашимото, ко­ято се изразява във възпалителни промени на жлезата.

Има ли предупредителни сигнали?

Щитовидната жлеза
Щитовидната жлеза

Нервност, безсъние, трепере­не на ръцете, ускорен пулс, за­губа на тегло въпреки апетита, мускулна слабост, ускорено храносмилане и смущения в менструацията. Тези при­знаци може да означават и свръхфункция на щитовид­ната жлеза. Ако имаме такива симптоми, трябва непременно да отидем на преглед при ендокринолог, защото нелекуваната свръхфункция на щитовидната жлеза може да доведе до увреждане на сърдечния мускул. При намалена функция на жлезата се забавя ритъмът на живот, наддавате на тегло, имате суха, студена кожа, по-тънка коса, по-дълбок или дрезгав глас, забавен пулс и смущения в менструацията.

Как се лекува?

При повише­на функция на щитовидната жлеза се снижава нивото на хормоните с помощта на меди­каменти. Може и да се оперира част от жлезата. Алтернатива е терапията с радиоактивен йод. При понижена функция се предписват хормони.

Как можем да се предпа­зим?

Най-важното е да предотвра­тим недостига на йод. Възраст­ните се нуждаят от 180 до 200 микрограма дневно. Не е дос­татъчно само да употребяваме йодирана сол. Два пъти сед­мично трябва да консумираме морска риба и морски дарове. Внимание – при пациенти с болестта на Хашимото или ба­зедова болест приемането на повече йод може да навреди. За да избегнем Хашимото, трябва да приемаме достатъчно цинк – има го в ядките, млякото, пълнозърнестите продукти, и селен – в рибата, месото и яйцата.

 

ти лайф - чай за щитовидната жлеза
Билков чай ТИ ЛАЙФ – за здрава щитовидна жлеза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *