ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Учени създават човешко сърце с 3D принтер

3D-принтер може да „напечата“ напълно функциониращо човешко сърце, твърдят американски учени и обещават да пуснат изкуствено сърце от конвейр

Възможността с 3D-принтер да се създават „резервни части“ за човека като кости, черен дроб или цял череп вече не е фантастика, а доказана реалност, така че да се „напечата“ напълно годно за присаждане ново сърце е напълно възможно. Според учените от университета на Луисвил то в никакъв случай не трябва да се нарича „изкуствено“, а „бионично“ и през следващите пет до десет години може да започнат продажбите на човешко сърце – точно според нуждите на пациента, отпечатано на 3D-принтер. Мениджърите от медицинския бранш дори са пресметнали прогнозната цена за един брой – не повече от 100 000 долара, пише Daily Mail.

Учени създават изкуствено сърце с 3D принтер
Учени създават изкуствено сърце с 3D принтер

Сърцето ще се прави на принципа „по заявка и с материали на клиента“. Изследователите са обнадеждени, защото вече успешно „отпечатват“ на 3D-принтер сърдечни клапи, вени и мембрани, което е почти половината от решението на сериозния въпрос. Веществата за изграждане – клетки и тъкани, ще бъдат взети от пациента, нуждаещ се от трансплантация. Следователно, проблемът с отхвърляне на органите е решен от само себе си. Създаването или отпечатването ще се осъществява чрез полагане на клетки слой по слой, съгласно компютърната програма. Между отделните пластове генетичен материал има колаген, който след трансплантацията се разтваря и усвоява 1оо% от организма.

Сърце от 3D-принтер
Сърце от 3D-принтер

Създадено веднъж, бионичното сърце, ще трябва да се поддържа жизнеспособно до момента на трансплантация и това е по-сложният проблем. Учените трябва да влязат в ролята на Бог, за да вдъхнат живот в създадения от тях орган, коментират в нета.

Сложна и фина структура от живи клетки, която да функционира автономно като човешко сърце, досега никой не е създавал. Успешното използване на 3D-принтер в хирургическата практика и трансплантология ще може да реши жизнено важния проблем за много болни, които с години таят надежда да попаднат на подходящия донор.

Моментът на истината ще настъпи към 2025 година, когато Wake Forest University от Северна Каролина планира да осъществи първия етап от идеята си за създаване на пълноценно човешко сърце и неговата трансплантация на жив пациент, съобщава интернет изданието 3DNews.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *