Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Отокът на глезените може да ви подсказва, че е време да отидете на лекар!

Подуването на глезените е често срещано явление, особено ако сте пътували дълго време.

Възниква в резултат на натрупване на прекомерно количество течност в тъканите на глезена и краката. Много случаи на оток на глезена отшумяват просто като полежите с вдигнати крака – краката трябва да се издигат над нивото на сърцето за 3-4 пъти на ден и по време на сън.

Какви може да са причините за оток на глезените и в двата крака?

Сърдечно заболяване : Намалява функцията на изпомпване от сърцето, което води до изтичане на течност в тъканите. Тази течност се натрупва в глезените поради гравитацията. Сърдечна недостатъчност е честа причина за оток на глезените. При пациенти, които не могат да се движат и прекарват по-голямата част от времето си в легнало положение, течността се натрупва в долната част на гърба. Друга причина може да бъде перикарден излив. В този случай се натрупва течност в пространството точно под сърцето и пречи на правилното му функциониране.

Бъбречните заболявания водят до натрупване на прекомерно количество течност в организма и отделяне на белтък в урината, което допринася за развитието на оток. Този оток се среща по-често през нощта. Подуването се наблюдава сутрин по цялото тяло и особено на лицето.

Чернодробно заболяване може да доведе до оток на глезените в следствие на намаляване на кръвните нива на протеина и компресия на някои от чернодробните кръвоносни съдове. Пациентът обикновено има натрупване на течност в корема.

Проблем с вените : запушване на притока на кръв в основна вена води до натрупване на кръв в краката и оток.

Хипотиреоидизъм: Много ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза могат да причинят подпухнал вид на лицето, ръцете и краката. Пациентът може също така да се оплаква от сънливост, постоянна умора, наддаване на тегло, запек, дрезгавост на гласа и суха и груба кожа.

Алергична реакция: Тежките алергични реакции са свързани с подуване на тъканите непосредствено под кожата. Това състояние се нарича ангионевротичен оток. Отокът е налице по цялото тяло и не се ограничава само в глезените.

Анемията или намаленият брой на червените кръвни клетки в някои случаи причинява оток. Пациентът също изглежда много блед.

Лекарства като блокери на калциевите канали, особено фелодипин и амлодипин са известни, че предизвикват оток на глезените. Други лекарства, които са свързани с оток на глезените са миноксидил и противодиабетни лекарства, принадлежащи към групата thioglitazone като пиоглитазон и розиглитазон.

Причина за оток само на единия глезен: 

Възпрепятстване на лимфния поток в крака може да доведе до натрупване, което води до оток.

Фрактура или навяхване на ставните връзки води до подуване на глезена, болка и затруднено движение на глезена.

Подаграта обикновено води до подуване на първия пръст на крака. В някои случаи набъбването може да се появи и в глезена.

Венозната тромбоза или съсиреците понякога се формират в дълбоките вени поради застой на кръвта. Това може да се дължи на липсата на достатъчно движение на крайника, ако пациентът е лежащо болен, след парализа или хирургия. Тези съсиреци блокират притока на кръв и могат да доведат до подуване.

Разширените вени  не могат да изпълняват функциите си за връщане на кръв към сърцето и се получават отоци.

 

Защо не трябва да носите неудобни обувки?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *