Как да се преборим със зъбния камък?

Зъбният камък е проблем, познат на всички. Стоматолозите отдавна са наясно как и защо възниква той, можем ли да се предпазим, как да се спасим от него.

zubИма няколко сериозни причини да натрупаме зъбен камък, коментират от medikforum.ru. Това са храненето, специфичният състав на слюнката, повишената киселинност на стомашните сокове и заболяванията от рода на гастрит и язва.

Не е трудно храненето да се регулира. Достатъчно е да сведем сладкото до минимум, както и рафинираните въглехидрати изобщо – и да наблегнем на плодовете и зеленчуците.

С натрупването на зъбни плаки е по-лесно да се справим, ако пием минерална вода с алкален състав. Добре е да изпиваме чаша такава вода 30-40 минути след хранене. Тя ще повлияе благотворно на стомашно-чревния тракт, ще стимулира обмяната, ще нормализира функциите на панкреаса и черния дроб. Това е особено важно за хората с повишена секреция на стомашни сокове. Ако решите да практикувате това, все пак се консултирайте с лекар: за някои хора алкалната вода може да не е най-подходящият избор.

В друг – познавателен – смисъл зъбният камък може да е полезен. Преди време в Германия са били открити останки от хора, живели преди хиляда години. По добре съхранения зъбен камък от челюстите им е направено описание на храненето и болестите на тези хора през Средновековието. Така например било направено изненадващото откритие, че далечните ни предци са страдали от същите заболявания на венците, които измъчват и съвременния човек.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *