Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо епилепсията хваща най-честo децата?

Некоординирани движения, кон­вулсии, загуба на съзнание… Глед­ката, разбира се, е шокираща, но обикновено кри­зата преминава без последствия, а понякога дори не става дума за епилепсия.

Некоординирани движения, кон­вулсии, загуба на съзнание, епилепсия, детска епилепсия

В Европа епилепсията е втората по честота неврологична патология след мозъчните васкуларни инциденти. Де­цата са най-засегнати от нея. При първата криза родителите са изправе­ни пред нещо напълно непознато и често имат неправилна реакция. Всъщност макар и зрелищни, симптомите не са така опасни.

На каква възраст?

Повече от половината случаи на епилепсия се проявяват преди 15-годишна възраст и най-вече през пър­вите две години от живота на детето. В зряла възраст се появява много рядко, но след 60 години има известна чес­тота на заболяването.

Какви са причините?

Има различни видове епи­лепсия и причините за тях са сложно обвързани помежду си. Съществува фамилен тип епилепсия, която се предава наследствено. Тя се дължи на аномалии в хромозомите и на все още непознати гени. Епи­лептичните припадъци могат да бъдат последица от мозъч­ни малформации и нарушена обмяна на веществата. В други, негенетични слу­чаи, причината може да се крие в „белези“, останали в мозъка на недоносени деца или при инфекции по вре­ме на бременността (рубео­ла, токсоплазмоза). Някои деца стават епилептици след прекаран менингоенцефалит или сериозна мозъчна травма (синдрома на раздрусаното бебе, например). Често родителите смятат, че епилепсията е признак за мо­зъчен тумор, но тази диагноза по начало е извънредно рядка при малките деца и не бива да се търси такава връзка. Възможно е лекарите да не открият никаква конкретна причина, което не означа­ва, че няма да се приложи лечение.

Какво точно се случва?

Да си представим какво ста­ва с радиото в колата, когато преминаваме под кабелите с високо напрежение. Така как­то приемът на радиовълните е временно прекъснат, в елек­трическото функциониране на мозъка настъпва „авария“ по време на епилептичната криза. Обикновено тя трае две-три минути, през които болният не страда физически, а за мозъка няма никакви по­следици. Външните прояви са: внезапни неволни кон­вулсии на един или няколко крайника, треперене, вър­теливи движения на главата и очите, падане, викове, по­някога прехапване на езика, припадък…Кризата може да е частична и тогава са засегнати само лицето или един крайник, и обща, когато обхваща цялото тяло и има загуба на съзна­ние.

Как да се действа при криза?

Най-важното е да не се подда­вате на паниката, за да можете да успокоите детето. Трябва да го поставите да лежи на една страна, ако забележи­те, че губи съзнание или има конвулсии. Отдалечете всич­ки твърди и остри предмети, за да не се стигне до нараня­вания, пъхнете пръстите си в устата на детето и задръжте езика му.

Ако това е първата криза, повикайте бърза помощ и потърсете консултация със специалист, който ще напра­ви изследвания – енцефалограма и ядрено-магнитен резонанс на мозъка, за да се разбере дали наистина става дума за епилепсия.

Кои са началните признаци на кризата?

При всеки пациент е раз­лично. Понякога детето има странно чувство, визуална или слухова халюцинация, уплаха…При повтарящи се кризи родителите започват да разпознават настъпване­то им по някои специфични движения или настроения на детето или ако нощният му сън се влоши. Все пак е трудно да се предвиди кога точно може да настъпи епи­лептичната криза.

Какво е лечението?

Всичко зависи от типа на заболяването и неговите причини. Обикновено се прилагат лекарства против епилепсия, но те невинаги са необходими, особено при леките прояви на болестта с кратки нощни кризи. Тези лекарства елиминират из­цяло симптомите в около 70% от случаите, като дози­те зависят от възрастта на пациента и задълбоченост-та на заболяването. В останалите 30% живо­тът на епилептиците се подобрява значително с комбинирано лечение, в което се включват и други лекарства.

Добрата новина е, че ня­кои по-невинни форми на епилепсията изчезват от само себе си към 12-годиш-на възраст и никога повече не се появяват.

Други причини за конвулсии

При децата конвулсии и загуба на съзнание могат да се появят без никаква връзка с епилепсията при:

  • висока температура
  • хипогликемия (недос­тиг на захар)
  • тетания (недостиг на калций)
  • обезводняване и претопляне на организма
  • леки смущения в сър­дечната дейност.

 

Момиче с припадъци от епилепсия получи облекчение по странен начин

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *