Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кога какви сокове да пием (2)

Без съмнение, соковете са незаменими в храненето на съвременния човек. Но – те са само част от пълноценното хранене. По принцип полезни са само пресните, екологично чисти, неподсладени и без консерванти!

sok2Сред плодовите в стандартни опаковки все пак трябва да се предпочитат онези, в които има частици. Препоръчителното съдържание е две супени лъжици плодова маса на една водна чаша сок, обясняват от medikforum.ru.

Бистрите сокове силно увеличават нивото на кръвната захар и натоварват панкреаса. Те не се препоръчват на хора в преддиабетно състояние или диабет, както и на желаещите да отслабнат. В такива случаи лекарите обикновено препоръчват игнориране на соковете и преход към цели плодове.

Добре е да се знае точното действие на всеки сок, защото някои от тях могат да причинят алергични реакции. Консултации в такава посока следва да правят хората с алергии, бременните и кърмачките.

И още за соковете!

* Сок от вишни. В него има калий, желязо, фолиати. Витамин С тук не е толкова много както в портокаловия, но флавоноидите са предостатъчно.

Доказано е, че редовното потребление на храни с флавоноиди намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Вишневият сок е преграда за негативното въздействие на т.н. ксенобиотици. Освен това вишневият сок благодарение на кумарините нормализира съсирването на кръвта и предпазва от образуване на тромби.

Любопитно: вишневият пигмент антоциан се съдържа не само в кожицата, а и в целия плод и се усвоява изключително лесно. Това е най-прекият път за зареждане на тялото с флавоноиди.

* Гроздов сок. Прекрасен източник на енергия, помага за бързото възстановяване на силите след физически натоварвания. Глюкозата от този сок се усвоява директно и подпомага мозъчната дейност. В този сок има магнезий и калий, затова лекарите го препоръчват на хипертоници и хора със сърдечни заболявания. Калият подобрява качеството на нервните импулси и регулира артериалното налягане.

Медицината цени свойствата на гроздовия сок толкова високо, че лечението с тази напитка представлява отделно направление – ампелотерапия. Сокът лекува бъбреци, нервната система, ревматизъм и подагра, туберкулоза в начален стадий. В козметиката този продукт се използва като средство с подмладяващ ефект в различни маски, кремове и лосиони.
Заради високото си захарно съдържание обаче гроздовият сок не е подходящ за диабетици.

* Доматен сок. Съдържа бета-каротин, витамини С и Р, В-витамини. Да не забравяме калия, важен за сърдечните мускули. Има още биотин и витамин Е. Заради ниската си калорийност редовно е включван в програми за отслабване. Несъмнен плюс е високото съдържание на ликопин. Любопитното е, че в пресните домати ликопинът е много по-малко, отколкото в сока или в сготвените домати

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *