ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кога какви сокове да пием (1)

Пролетта променя потребностите на организма от витамини поради прехода към други биоритми. Пренастройваме се за дълъг светъл ден, температурите се вдигат, увеличава се физическата ни активност. Именно през този период се обострят хроничните заболявания.

sok1За да помогнем на организма си, трябва внимателно да съставяме дневното си меню и да включваме достатъчно плодове и зеленчуци, припомнят от medikforum.ru. Ако не сме в състояние да го правим в рамките на деня, помагат соковете. Те не заменят пълноценно плодовете и зеленчуците, защото са лишени от фибрите. Но ни дават витамини, минерални вещества, микро- и макроелементи. Всеки сок внася в тялото ни средно 15 витамина и три витаминоподобни вещества.

ВАЖНО! При намалена и нормална киселинност на стомашния сок плодовите и зеленчукови сокове се пият 30 минути преди ядене. При повишена киселинност това се прави час и половина след хранене.

* Портокалов сок. Пиенето му е нещо като световен стандарт. Чаша портокалов сок съдържа витамин С, калий – важен за работата на нервната система и сърцето, флавоноиди.

Благодарение на флавоноидите организмът е в състояние да се защити от агресивната външна среда. Чаша от този сок съдържа над 80% от дневната ни норма витамин С и това го прави мощен антиоксидант. С негова помощ се подобрява имунитетът и се блокират възможни злокачествени процеси. През тази част на годината има висок риск от сезонни простуди, а портокаловият сок може да бъде и лакомство, и лекарство. Ако обаче има възпалителни огнища в устната кухина, хранопровода или стомаха, сокът трябва да се разрежда с вода.

* Сок от грейпфрут. Близък е до портокаловия, но при значително по-малко калории. Също е богат на витамин С, калий и флавоноиди. Има го и цял спектър микро- и макроелементи. Леката горчивина го прави особено приятен и тонизиращ.
Грейпфрутът обаче може да усилва или отслабва действието на ред лекарства, в частност – на статините, намаляващи нивото на холестерина в кръвта. Отразява се и на медикаменти за лечение на сърдечно-съдови заболявания, антихистамини, препарати за щитовидната жлеза, противозачатъчни, средства за намаляване на стомашната киселинност. Предпазливи към този сок трябва да бъдат хората с хронични заболявания на бъбреците и черния дроб.

Следва

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *