ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Морбили

Оплаквания

От заразяването да началото на заболяването минават 8 до 14 дни. Обикновено морбилито за­почва с хрема, кашлица, възпаление на конюнктивите и температура около 39°С. Три-четири дни по-късно се появява морбилозният обрив, температурата се покачва на 40°С. Типичният морбилозен обрив започва със светлочервени петна зад ушите и след това се разпространя­ва по главата и горната част на тялото към кра­ката. Най-често не сърби.

След три дни обривът става по-тъмен и пре­търпява обратно развитие. Понякога за една-две седмици остават кафеникави петна по ко­жата – те не са причина за безпокойство. При морбилозното заболяване децата трябва да се справят преди всичко със своите възпалени и светлочувствителни очи, както и сухата каш­лица и болките в гърлото.

Причини

Вирусна инфекция, която се пренася чрез дирек­тен контакт, но не и посредством предмети.

Рискът от заболяване нараства

При контактуване с деца, болни от морбили.

Възможни последици и усложнения

Морбилито може да бъде придружено от бакте­риални инфекции, които водят до възпаление на средното ухо и белия дроб.

Профилактика

Морбилито принадлежи към особено заразните детски болести. Кърмачетата под четири месе­ца в общи линии са защитени срещу морбили от антителата, които са получили още от май­ката.

Четири дни преди и четири дни след появата на обрива болното дете може да заразява другите. За да се предотврати това, болното от морби­ли дете би могло отново да контактува с дру­гите деца едва една седмица след началото на обрива.

Необходимост от лекарска помощ

  • когато съществува съмнение за морбили. Пос­редством основен преглед лекарят може да познае, дали има прибавена бактериална ин­фекция, която трябва да бъде лекувана с анти­биотик

Внимание: Заради опасността от заразяване преди посещението детският лекар би трябва­ло да бъде предупреден по телефона за съмнени­ето за морбили.

Веднага при лекаря или в болница, ако:

  • тилът се вдърви: брадичката вече не може да се притисне към гърдите
  • се появят гърчове
  • детето стане летаргично и едва-едва реагира
  • се стигне до нетипични кръвоизливи (напр. от лигавиците) и под кожата се появят тъмно­червени петна (сигнал за промяна в кръвосъсирването)

Самолечение

Почивката на легло помага на тялото да спести енергия и да включи всички резерви в защитата срещу болестта. От високата температура и изпотяването детето губи течност. Затова би трябвало да го ободрявате, по възможност да пие повече.

Често децата с температура биват облечени твърде топло. По-полезно е памучното облекло, както и леката завивка и малко по-ниската стай­на температура (около 18-20°С).

Компресите на подбедриците помагат на орга­низма да се разхлади. Те би трябвало да се прилагат само когато ръцете и стъпалата на детето са топли.

Плодовите сокове със своето киселинно съдър­жание дразнят лигавицата на фаринкса. При затруднения в гълтането по-добре се приема мека и пасирана храна, отколкото по-твърда. Затъмнената стая щади очите, които болят. Болното дете може да носи и слънчеви очила.

Лечение

Както при всички вирусни заболявания могат да бъдат облекчени само оплакванията. Медикаментите, понижаващи температурата, би трябвало да бъдат включвани само когато температурата се повиши над 40°С или състоянието на детето е постоянно силно увредено. Използвайте само медикаменти, съдържащи парацетамол.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *