ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Муковисцидоза (кистична фиброза)

Оплаквания

Муковисцидозата се забелязва от хората, кои­то се грижат за детето, често по това, че то много и обилно се изпотява и потта му, както и кожата му, са особено солени на вкус.

Дихателни пътища

Болните от муковисцидоза деца често още в кърмаческа възраст страдат от тежък брон­хит, който с течение на годините се превръща в хроничен бронхит с кашлица, обилна слузна продукция и се развива траен задух. Често се прибавят повтарящи се белодробни възпаления.

Храносмилателен тракт

Въпреки че сучат добре, децата растат лошо. Изпражненията им често са редки, светло лъс­кави и миришат на гнило. Поради недоимък на белтъчини, се стига до отлагане на вода в тяло­то, децата изглеждат подпухнали.

Причини

Муковисцидозата е наследствено заболяване, при което се произвеждат повече и по-жилави телесни секрети.

Дихателни пътища

Детето трудно може да откашля слузта от бронхите. Това причинява задух. Слузта пред­разполага към развитието на болестотворни причинители.

Храносмилателен тракт

Жилавият секрет на задстомашната жлеза обуславя лошо храносмилане.

Риск от заболяване

Муковисцидозата е често срещано обменно за­боляване.

Възможни последици и усложнения

Продължаващите с години, ежедневни, редовно провеждани мероприятия облекчават живота с това заболяване, но обременяват детето и не­говото семейство.

Дихателни пътища

Белодробни възпаления. В хода на годините бе­лите дробове на детето се променят трайно: стига се до раздуване на белия дроб, белодроб­ните мехурчета се разрушават, бронхите се разширяват. Силно напредна­лите белодробни промени винаги могат да дове­дат до пневмоторакс. Промените в белия дроб могат да въвлекат в страданието и сърцето.

Храносмилателен тракт

Недоимъчно хранене и недостатъчен растеж. При някои деца образуваните още в организма на майката изпражнения (мекониум) са толкова жилави, че се стига до запушване на червата. Веднага след раждането детето трябва да се оперира. При някои по-големи деца също може да се стигне до запушване с пареза на червата.

Профилактика

С нищо не може да се предотврати възникване­то на муковисцидозата. Своевременното раз­познаване на заболяването и ранното му лече­ние обаче могат да облекчат живота на засегна­тия. Ранното откриване е възможно с провеж­дането на потен тест. При него потта на де­тето се изследва за съдържание на сол. Ако ве­че има и друг член от семейството, болен от му­ковисцидоза, родителите би трябвало веднага да изследват своето новородено за заболява­нето.

Необходимост от лекарска помощ

  • ако член от семейството е болен от муковис­цидоза
  • при описаните по-горе оплаквания. Сигналите са: честа хронична кашлица, повтарящи се бронхити, често внезапно променящи се изпражнения, лошо развитие на детето

Самолечение

Не е възможно без лекарско ръководство

Лечение

Муковисцидозата е заболяване, продължаващо цял живот. Оплакванията могат да бъдат облек­чени само в тясно взаимодействие между дете, родители и лекар. Децата, които страдат от муковисцидоза, се нуждаят от непрекъснати ле­карски лечение и грижи, най-добре в център, спе­циализиран за лечението на това заболяване. В него родителите и детето научават всичко, ко­ето облекчава живота с това заболяване.

Дихателни пътища

Вибрационни и масажи с почукване многократно през деня и инхалирането на овлажнен въздух (т.нар. „аерозолна терапия“) се грижат за това секретът да може да бъде изкашлян. По-големи­те деца се учат да си помагат сами с автома­тични дренажи, позиционни дренажи и особени техники за откашляне.

Важно: При всяко влошаване на общото състо­яние, засилен задух и при всяка инфекция би трябвало да бъде потърсен лекар.

Храносмилателен тракт

Храна, богата на белтъчини и калории. Понякога кърмачетата трябва да бъдат хранени с особе­но адаптирано мляко (т.нар. МСТ-диета). С вся­ко ядене освен това децата трябва да получа­ват и храносмилателни ензими под формата на медикаменти (Kreon, Pankreatan, Pankreon, Panpur N). При това точно спазвайте определените от лекаря количества: най-често трябва да се гълтат мно­го таблетки наведнъж. Муковисцидозата се от­нася към малкото заболявания, при които непре­къснато трябва да се вземат витаминни препарати. Те предлагат в достатъчно количество мастноразтворимите витамини, които един болен от муковисцидоза не може да приема пълноценно с храната.

Важно: Лошото виреене и спадането на тегло би трябвало да ви заведе с детето при лекаря.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *