Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Трудности при учене

Оплаквания

Нарушенията, които водят до трудности в уче­нето, често се откриват едва в училищна въз­раст: едно дете може да има проблеми с възпри­емането на картини и звуци, да запомня чутото или да си спомня за това или да открива взаимо­зависимостите. Понякога това са последици от нелекувани увреждания на сетивните органи: от дълго време детето вижда или чува лошо.

Някои т.нар. смущения в ученето всъщност са нарушения в поведението, нарушения на концен­трацията, на­рушения в комуникациите или защитното пове­дение.

Легастения: Легастенията е вродена словесна слепота. Въпреки нормалното зрение детето не може да чете или разбира думи или свързани тек­стове. Преди всичко при все още непознати ду­ми то с удоволствие разменя букви, пропуска ня­кои или изнамира съвсем нова дума. Легастениците често изостават в четенето много годи­ни след съучениците си, въпреки че по всички ос­танали предмети показват добри резултати и най-често интелектуално са нормално развити или над средното равнище. Затова увреждане­то проличава често едва след две-три години в училище.

Причини

Всички нарушения от органичен и психически ха­рактер могат да доведат до трудности в уче­нето.

Легастенията навярно е нарушение на мозъчни­те функции, което затруднява разпознаването на графични символи.

Риск

Легастенията се среща по-често в семейства, в които се наблюдават говорни нарушения. При това момчетата се засягат по-често от моми­четата.

Възможни последици и усложнения

Едно неразпознато увреждане може дълго време да претоварва детето в училище. От това на­раства училищният страх, могат да се развият допълнителни нарушения в поведението.

Профилактика

Внимателни грижи за растящото дете.

Необходимост от лекарска помощ

При съмнение за смущение в ученето. По въз­можност контактувайте с лекар, който позна­ва детето и семейството.

Лечение

За да се открият причинителите на смущения­та в ученето е необходимо грижливо лекарско и психологично изследване. Важно е да се изклю­чат като причина за смущенията в ученето евентуални затруднения в чуването и зрението. Посредством специално насочване силите на де­тето и помощ за превъзмогване на слабостите (с помощта на специални програми за обучение или поведенческа терапия), може да се постигне много. Легастенията: На специални уроци четенето може да се научи чрез чуване. До към десетата година на децата обикновено им се удава да превъзмогнат легастенията.

Медикаменти

Медикаментите, които би трябвало да пови­шат концентрационната способност или въз­можностите за обучение, са безполезни и опас­ни. Те крият голяма опасност от пристрастява­не. Освен това по този начин децата се науча­ват да решават проблемите си вместо с нужни­те стратегии, посягайки към хапчетата. Според едно изследване от 1989 година всяка тре­та родителска двойка е готова да дава на свое­то дете медикаменти за преодоляване на учи­лищните проблеми. И детските лекари помагат при осъществяването на такъв вид лечение: според общата медицина те най-често назнача­ват психотропни таблетки. Тогава резулта­тът от взаимодействието между родители и лекар изглежда така: вече всяко седмо психотропно хапче се приема от дете под дванадесет години.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *