ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пневмоторакс – колапс на белия дроб

Оплаквания

Според размера на заболяването те са различни. Могат да се простират от намалена работо­способност и неразположение до тежък задух и колапс на кръвообращението. Често се усещат пробождащи болки в гърдите, в гърба или под лъ­жичката, понякога има и кашлица, но без отде­ляне на храчки.

Причини

При белодробен колапс въздухът излиза от бе­лодробните алвеоли и се събира между фините обвиващи белия дроб плеври. Така тази част на белия дроб при вдишване не може да се напълни с въздух.

При т.нар. напрегнат пневмоторакс, една осо­бена форма на белодробния колапс, количество­то въздух между плеврите със всяко вдишване се увеличава до степен, белият дроб повече да не може да се разгъва.

Причина за такъв „пробив“ на белия дроб може да бъде нараняване отвън. Възможно е обаче на­пример при емфизем, муковисцидоза, белодро­бен абсцес или белодробна туберкулоза да се спукат белодробни алвеоли.

Риск от заболяване

Рискът от заболяване е силно повишен при хо­ра, които страдат от муковисцидоза или белод­робен емфизем.

Възможни последици и усложнения

Малките натрупвания от въздух обикновено из­чезват от само себе си за няколко дни. Ако чрез белодробен колапс се стигне до тежък задух или настъпи напрегнат пневмоторакс, трябва да се проведе лечение в болница.

Дали след лечението ще се стигне до нов пнев­моторакс, зависи от причината за заболява­нето.

Профилактика

Ако на базата на голям емфизематозен мехур не­прекъснато се стига до колапс на белия дроб, мо­же да се окаже наложително емфизематозният мехур да се отстрани оперативно.

Необходимост от лекарска помощ

При съмнение за белодробен колапс. Чрез преслушване и перкусия на белия дроб лекарят може да установи дали съмнението е основателно. Понякога трябва да се направи и рентгенова снимка.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Ако белодробният колапс има нужда от лечение, между двете плеври отвън се вкарва тръбичка, през която в продължение на дни се изсмуква въздухът. Дали въпреки това се налага операция (напр., за да се затвори голям „пробив“), зависи от причината на заболяването.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *