Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Възпаление на фаринкса

Оплаквания

При възпаление на горния отдел на фаринкса се появяват болки в гърлото, затруднения в гълта­нето и евентуално температура. Задната сте­на на фаринкса е зачервена и оточна.

Причини

Възпаление на фаринкса настъпва често в рам­ките на едно простудно заболяване. Най-често причинителите са вируси. В редки случаи забо­ляване могат да предизвикат и бактерии (стрептококи). Едно по-продължително възпа­ление на околоносните кухини също може да се разпространи върху фаринкса.

Риск от заболяване

Една вече увредена лигавица е по-податлива на болестните причинители. Прекомерна консума­ция на алкохол, цигарен дим, индустриални и автомобилни изгорели газове, както и дразнещи лигавицата вещества на работното място мо­гат да предразположат към възпаление на фарингиалната лигавица.

Възможни последици и усложнения

При пушачи, при голяма консумация на алкохол или при често пребиваване в атмосфера с драз­нещи лигавицата вещества възпалението на фаринкса може да се задържи седмици или дори месеци и да стане хронично.

Възпалението на фаринкса, предизвикано от възпаление на околоносните кухини, също може да се превърне в хронично и да се излекува едва след отстраняване на причината.

Профилактика

Да се избягват вредни вещества, които драз­нят лигавицата.

Необходимост от лекарска помощ

Ако оплакванията не се подобрят за 2-3 дни.

Самолечение

Най-важното е да се успокои раздразнената фарингиална лигавица:

  • не се задържайте в задимени и претоплени, а в топли помещения. По възможност въздухът да се овлажни, като се постелят мокри кърпи върху отоплителните тела
  • пийте много, но не плодови сокове, тъй като техните киселини дразнят допълнително
  • при силни болки приемайте по възможност са­мо кашава или течна храна
  • чрез гаргара или смучене на бонбон можете до­пълнително да овлажните фарингиалната ли­гавица

Лечение

Гаргара може да се прави с хладък чай от лайка или градински чай или с еднопроцентов разтвор на готварска сол. За целта разтворете един грам сол в един децилитър вода.

Ако една продължителна инфекция на фаринги­алната лигавица е предизвикана от друго забо­ляване (напр. възпаление на околоносните кухини), тя може да бъде преодоляна само ако се из­лекува първичното заболяване.

Специалистите съветват да не се използуват готови „средства за гаргара“. Те съдържат раз­нообразни вещества, които не само не са необ­ходими, но могат да бъдат и вредни. „Таблети­те за смучене“, които съдържат антибиотици, антисептици и/или упойващи вещества, са мал­ко полезни. При смучене слюнката разтваря действуващите субстанции. Те едва влизат в контакт с инфектираните тъканни слоеве. Тес­товете показват, че повечето от тези табле­ти за смучене срещу фарингиална инфекция са „скъпи бонбони“.

По-полезно и по-евтино е да се смучат обикно­вени (но несъдържащи захар) бонбони или соле­ни таблети (напр. Емсерска сол). Те действат, като стимулират слюнчната секреция.

Ако лекарят би могъл недвусмислено да устано­ви, че се касае за бактериална инфекция, може да назначи антибиотици. Те, разбира се, се прила­гат само вътрешно, не като таблети за смуче­не или средство за гаргара.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *