ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диетата на бъдещата майка променя ДНК на детето

Диетата на майката от зачеването до раждането може да предизвика изменения в ДНК на детето, което потенциално да повлияе върху развитието му, твърдят изследователи.

ДНК на детето е възможно да се промени чрез промяна в хранителния режим на бъдещата майка – както преди да забременее, така и през бременността. При лабораторни експерименти с животни се доказва, че диетата на бъдещата майка е в състояние да „включат“ или „изключат“ определени гени. Сега експертите представят първото доказателство наличие на подобна връзка и при homo sapiens, в научното списание Nature Communications.

Диетата на бъдещата майка променя ДНК на детето
Диетата на бъдещата майка променя ДНК на детето

Учените проследяват 165 бременни жени от Гамбия, Северна Африка. В зависимост от сезоните, а те са два – дъждовен и сух, диетата се различава контрастно с изобилие или липса на храна. Половината от бъдещите майки са били заченали през дъждовния сезон, а останалите – по време на сухия. В рамките на експеримента, учените измерват нивата на хранителни вещества в кръвта на майките и правят ДНК анализ на децата им два до оесем месеца след раждането.

Ръководителят на научните изследвания д-р Бренуиг Хениг от Института по хигиена и тропическа медицина в лондон коментира: „В зависимост от комбинацията хранителни вещества при майката е налице промяна в ДНК на детето Това се потвърждава и от лабораторни експерименти: цветът на козината на новородени мишки, зависеше пряко от диетата на майката. Ето защо е критически важно, какво се консумира преди зачеването и през цялото време на бременността.“

Епигенетичните ефекти са устойчиви ДНК промени, предизвикани от метилиране – свързване на метилови групи, които изолират определени гени в ДНК. Така децата, родени по време на гладния дъждовен сезон, имат повече метилови групи в изследваните гени. И това без съмнение се дължи на различните хранителни вещества доставяни чрез кръвта на майката. Иначе казано, диетата на майката способства за промяна в ДНК на детето.

Крайната цел е да се определи оптималната диета за бъдещите майки, чрез които те биха могли естествено или с хранителни добавки, да предотвратят дефекти в ДНК на детето, коментира проф. Андрю Прентис за ABC News.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *