Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква трябва да бъде храната на кърмачките?

Най-разпространеният мит за храненето на кърмещите майки е нуждата от строга диета

кърмачка

Точно обратното, менюто трябва да е пълноценно и разнообразно, за да се избегне изтощаване на организма. Ако мислите за кърменето като за нещо ограничаващо, непрестанно ще ви се въртят мисли за чипс и шоколад – просто от чувство на протест. Няма нищо по-естествено от периода на кърмене – той не е стресово състояние, нито болест. Затова и не е необходим специален режим на хранене. Придържайте се към обичайното си меню, като се опитвате да включвате повече здравословни елементи. Имайте предвид, че бебето може да получи алергична реакция не от определен продукт, а от някоя подправка или добавка (бульон на кубчета, пакетирани и консервирани продукти). Хранете се просто, но разнообразно.

Има ли забранени продукти

Лекарите обръщат внимание на индивидуалния подход: хората са различни и всеки организъм има свой ритъм на усвояване на храната. Съществуват категории продукти, които в прекомерни дози може да предизвикат негативна реакция у бебето. Но ако кърмещата майка ги употребява в минимални количества, няма да се случи нищо страшно. Въвеждането на малки дози алергени чрез кърмата дори ще предотврати поява на алергии за в бъдеще. Не се препоръчват следните храни: консервирани месо и риба, туршии и мариновани храни (но може да хапвате по малко кисели краставички), полуфабрикати, кетчуп, майонеза, люти сосове (но соевият сос е разрешен), топени сирена, сирене с плесен, колбаси. Не е добре да консумирате в големи количества грозде и бобови култури. Причината е, че повечето от изброените продукти може да провокират колики у бебето. Макароните и хлябът не бива да съставят основната част от менюто ви. Не прекалявайте с тортите, пайовете, кифлите. Кафето, какаото, шоколадът, цитрусовите плодове и ягодите са често срещани алергени. Няма безопасна доза алкохол по време на кърмене. Избягвайте всякакви газирани напитки, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *