Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Маточна шийка, матка и възпаление (ендометрит)

Маточна шийка (цервикс)

В задния свод на влагалището се разполага ма­точният отвор (порцио), напипващ се като мал­ка твърда заобленост. Това е отворът към ший­ката на матката. В предната си част той е не­чувствителен на болка и през едно стеснение води в матката. Отворът сам по себе си е ма­лък като игла. Това, което се намира в простран­ството на влагалището, следователно не може да се „загуби“ в матката. Въпреки всичко маточ­ният отвор е толкова разтеглив, че в процеса на раждане може да пропусне детето. Матката, както и маточната шийка е облечена в лигавица, която се променя в ритъма на маточния цикъл.

Матка (утерус)

Матката има формата на седем до деветсантиметрова круша. Нейните дебели стени се със­тоят от здрава мускулатура. Нормално тя ле­жи притисната между пикочния мехур и дебело­то черво. Широко разпространеното мнение за „кухина“ следователно е фалшиво. Само при бре­менност или тумор вътрешните стени на мат­ката се отлепват една от друга.

Възпаление на матката (ендометрит)

Оплаквания

Течение както при възпаление на влагалището. Болки и чувство на натиск в корема, ако гнойта не мо­же да се изтече (абсцес).

Причини

Инфекция с бактерии както при възпаление на влагалището.

Инфекции на маточната шийка и матката чес­то възникват при поставянето на спирала. По-късно бактериите могат безпроблемно да про­никнат по нишката от влагалището в матката.

Риск от заболяване

Абсцесите възникват по-лесно при по-възраст­ните жени със стеснен маточен зев.

Възможни последици и усложнения

Ако гнойта не може да изтича от матката, на­раства опасността от общо отравяне на кръвта. Инфекциите на матката могат да се разпространят към яйцепроводите и яйчници­те. Късният резултат би могъл да бъде безпло­дие.

Профилактика

Както при възпаление на влагалището.

Необходимост от лекарска помощ

  • при необичайно или засилено течение
  • веднага при неясни болки в долната част на ко­рема, особено в комбинация с температура

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Преодоляване на инфекцията с антибиотици. Ако в матката се е събрала гной, лекарят тряб­ва да отвори маточния отвор, за да позволи на гнойта да изтече. След последващото антибиотично лечение като допълнение би трябвало да се направи кюртаж, за да се установи дали тъ­канта не се променя злокачествено.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *