Постигнат е нов обхват на ваксиниране с ваксина срещу папилома вирус

Ново успешно стартиране на програма за първоначална профилактика е постигната с ваксина срещу папилома вирус

Националната програма отнасяща се за профилактика на рак на маточната шийка стартира успешно казват педиатрите на национална конференция отнасяща се за извънболничната помощ проведена в Пловдив. През изтеклата 2013 г. е постигнато ваксиниране до 24% от подлежащите на ваксинация момичета с ваксина срещу папилома вирус, показа в своята презентация д-р Клара Балджиева, сегашен председател на НЦПСИМП.

папилома вирус
Ново успешно стартиране на програма за първоначална профилактика е постигната с ваксина срещу папилома вирус

Д-р Балджиева обясни, че повече от 12 000 момичета вече са били ваксинирани с 3-те дози, които са определени за 12-годишните. Тя изтъкна, че това е добро начало и също така направи сравнение с обхвата постигнат в САЩ. Техните данни посочват, че са постигнали обхват 25%.

В България националната програма предназначена за първична профилактика против заболяването папилома вирус, който е основният причинител на рака при жените на маточната шийка е приета през 2012 г. и крайният й срок за изпълнение е 2016 г. Целта на програмата е да се постигне краен резултат на ваксиниране с обхват 75%. В другите страни обхватът е в Шотландия – 90%, в Португалия и Великобритания – над 80%. Ако у нас се постигне планирания резултат от 75%, това ще ни нареди в челните места по изпълнение на ваксиниране срещу папилома вирус.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За да функционира правилно този сайт използва бисквитки.