Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рак на кожата

Оплаквания

Ракът на кожата има много лица. Признаци или предварителен стадий на рак на кожата могат да бъдат:

  • петна по кожата или бенки, които се изменят
  • новопоявяващи се бенки
  • бенки и възли, които се уголемяват, залющ­ват, кървят и засягат предимно лицето, осо­бено в близост до едното око или от едната страна на носа
  • изменения на половите органи, включително на гръдните зърна (брадавичноподобни изменения, бели или червеникави оцветявания, уп­лътнявания)

Причини

Лошокачествени изменения на клетките. Пред­варително увредената кожа благоприятства образуването на рак на кожата: съществуващи язви, твърди ръбци, облъчване с рентгенови лъ­чи, но преди всичко с ултравиолетови лъчи.

Риск от заболяване

Ракът на кожата е сред най-често срещаните ра­кови заболявания. Една от най-важните причини за постоянното нарастване на заболяванията от рак на кожата е култът към слънчевия загар: почерняване на всяка цена чрез прекомерно изла­гане на слънце и използване на солариуми. В повечето случаи ракът на кожата се появява при хора над 50 години и при това по тези участъци на кожата, които в най-голяма степен са изло­жени на въздействието на слънцето.

Възможни последици и усложнения

По същество кожните лекари различават три вида рак на кожата:

  • в по-голямата си част ракът на кожата е базалиом. Базалиомите нарастват много бавно, в много редки случаи са злокачествени и не об­разуват метастази
  • епителиомите по-често от базалиомите про­никват от повърхността на кожата навътре в тялото и в по-късните стадии са склонни към образуване на метастази
  • злокачествените меланоми са много опасни, защото бързо нарастват и образуват мета­стази още в ранните си фази. Когато се лекуват  още през ранния си стадий и тези форми на рака са почти сто процента излечими

При ранното лечение почти всички форми на ра­ка на кожата са излечими. Ако не се лекуват, раковите клетки могат да се разпространят по цялото тяло.

Профилактика

Да се избягват екстремно излагане на слънце и почерняване под солариум. Да не се допуска в никакъв случай слънчево изгаряне, като се използ­ват между другото и препарати за предпазване от слънцето с висок фактор за светлинна защи­та.

При ранно откриване почти всички форми на ра­ка на кожата могат да бъдат излекувани. Зато­ва трябва да се внимава за предупреждаващите признаци. Хората над 20 години трябва веднъж месечно сами да изследват кожата си за измене­ния и възможно най-бързо да се обърнат към ко­жен лекар при подозрение. Между 20 и 40 години препоръчваме контролен преглед при кожен ле­кар на всеки три години и след 40-годишна въз­раст – веднъж годишно.

Нужда от лекарска помощ

Веднага щом забележите някакво необичайно из­менение по кожата. Въпреки че повечето кожни изменения са безобидни, винаги съществува опасността да се касае за рак на кожата. В слу­чай на съмнение по-добре е напразно да се потър­си кожен лекар, отколкото твърде късно да се открие и лекува ракът на кожата.

Самолечение

При рак на кожата това може да се окаже опасно за живота.

Лечение

След точно изследване на съмнителния участък по кожата – евентуално чрез вземане на тъканна проба и лабораторен тест – при съмнение за рак на кожата тъканта се отстранява хирурги­чески. За това не се налага престой в болнично заведение. След лечението състоянието се кон­тролира през редовни интервали от лекар.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *