Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Херпес обикновен (стресница)

Оплаквания

Болезнени мехурчета по устните или по лигави­цата в устата. Обикновено те се предхождат от сърбеж, напрегнатост и гъдел по засегнати­те места. Първоначално прозрачното съдържа­ние на мехурчетата потъмнява, след което те засъхват като кафеникави корички. След някол­ко дни струпеите падат сами. Обикновено оп­лакванията не траят повече от десет дни.

Причини

Първата инфекция с вирусите на обикновения херпес обикновено става още в ранното дет­ство, без да се забележи това. Заразяването става посредством директен контакт от човек на човек. След инфекцията вирусът остава в тялото и се блокира от антитела. Понякога драз­нители могат да активират „спящите“ вируси и да причинят обикновен херпес по устните и в устата. Подобни дразнители могат да бъдат заболяване с висока температура, интензивно облъчване със слънчеви лъчи, стоматологична помощ, одрасквания по устните, алергия спрямо хранителни продукти, психични стресови със­тояния, месечният цикъл при жените.

Риск от заболяване

Почти всички хора са инфектирани с вируса на обикновения херпес. Възможни последици и усложнения

Обикновеният херпес е заразен, но при хора със здрава имунна система той не предизвиква бо­лестни признаци. Херпесите много рядко оста­вят белези. Обикновено те проявяват склон­ност да се появяват на едно и също място. При пациенти с тежки имунни увреждания заболява­нето може да се разпространи и да предста­влява опасност за живота. Херпесните възпаления на роговицата застра­шават зрението.

Профилактика

Не е възможна. Всъщност прилагането на анти­вирусни средства при първите признаци може да облекчи протичането на болестта.

Нужда от лекарска помощ

При множество обриви или когато състояние­то не се подобрява в рамките на няколко дни.

Самолечение

Не е възможно. Ако херпесът е в устата, той може да се облекчи с изплаквания с градински чай.

Лечение

Целесъобразно е нанасянето на лосиони, дейст­ващи подсушаващо и дезинфектиращо. Навре­менното намазване на засегнатите места с антивирусни средства (Vidarabin, Zovirax) може да спре по-нататъшното разпространяване на инфекцията. Самите вируси трябва да се обезвредят от защитната систе­ма на организма. При тежки случаи или когато херпесите се появяват често, се предписва Zovirax на таблетки или инжекции.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *