Начало / Заболяванията от А до Я / Разноцветен лишей (разноцветен питириазис, кожни гъбички по средата на гърдите и гърба)


Разноцветен лишей (разноцветен питириазис, кожни гъбички по средата на гърдите и гърба)

Оплаквания

Различно оцветени петна по кожата, разполо­жени на такива места по средната част на гър­дите и гърба, където има много мастни жлези: мръсножълти, кафеникави, обикновено залющени подобно трици. Един подвид на заболяване­то (питириазис верзиколор алба) причинява подчертано обезцветяване на засегнатите места по кожата, които се виждат като бели петна.

Причини

Безобидна, повърхностна, невъзпалителна гъбична инфекция, вследствие на която с течение на времето засегнатите кожни участъци губят своята пигментация. В резултат на това околната кожа изглежда по-тъмна, особено след слънчеви бани. Може би това е причината забо­ляването да се забелязва само през лятото.

Риск от заболяване

Рискът от заболяване нараства при хора, които силно се потят. Нави­кът да се носят директно върху кожата дрехи, които не се изпират, стимулира повторното връщане на болестта. Слънчевите лосиони и кремове подпомагат растежа на гъбата.

Възможни последици и усложнения

Заболяването е безобидно и не може да се каже, че е заразно. Както всички болести, които зася­гат външния вид, и разноцветният лишей може да се отрази върху общото добро състояние на психиката на болните.

Профилактика

Редовно измиване и изтриване на кожата с чет­ка за масаж.

Нужда от лекарска помощ

Когато петната ви пречат.

Самолечение

Безсмислено е да се опитваме да си помогнем са­ми, докато не се потвърди, че действително се касае за това гъбично заболяване.

Лечение

Върху засегнатите участъци в продължение на една или две седмици се нанася редовно антигъбично средство (напр. Canesten или Epi-Pevaryl). Тъй като често, без да се забележи, гъбичката засяга и кожата на главата, през това време косата следва да се измива с шампоан, съдържащ селендисулфид (напр. Selsun, Selukos). Когато се налага, кожният лекар предписва специални тинктури за натриване.

Когато външното лечение не дава резултати, ако гъбичната инфекция е много разпростряна и непрекъснато се повтаря, се налага приемане­то на антигъбичното средство кетоконазол (Nisoral). Този медикамент трябва да се приема в продължение на около две седмици. В редки случаи е възможно като странични въз­действия да настъпят тежки увреждания на черния дроб. След излекуването на гъбичната ин­фекция петната остават още известно време, докато под въздействието на слънчевите лъчи кожата добие цвета на заобикалящата я част.

 

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*