ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Наследствена дискератоза (ихтиоза, „кожа на риба“)

Оплаквания

Още през ранното детство суха, груба кожа: бе­ли до сиви, здраво захванати люспи („кожа на ри­ба“). Ръцете и краката са по-силно засегнати от тялото и лицето. Дланите и стъпалата на кра­ката са с удебелена като мазолеста кожа.

Причини

Прекомерна продукция на рогов слой. Това нару­шение е наследствено.

Риск от заболяване

Близо трима от хиляда души страдат от нас­ледствена ихтиоза. Мъжете и жените са засег­нати в еднаква степен от това заболяване. Освен това има и една много рядка форма на нас­ледствената ихтиоза, която засяга само мъжете.

Възможни последици и усложнения

Болестта не е заразна и болезнена. Тя не може да се излекува, но при провеждане на подходящо лечение, външният вид и оплакванията се подобряват значително.

Профилактика

Не е възможна според сегашното състояние на медицината.

Нужда от лекарска помощ

Колкото е възможно по-скоро потърсете лекар.

Самолечение

Обикновено студеното време влошава заболя­ването. При лошо време трябва да се носи топ­ло облекло и да се слагат ръкавици.

Важно е кожата да се поддържа еластична:

  • употребявайте рядко сапун
  • десет минути във ваната навлажняват рого­вия слой на кожата. След това кожата би трябвало да се омазни например с вазелин

Лечение

За премахване на залющената кожа се използват мехлеми, съдържащи салицилова киселина. Мех­лемите, съдържащи карбамид, помагат на кожа­та да задържи по-дълго влагата. Най-ефикасно е приемането на медикаменти, които съдържат изотретиноин или етретинат и се използват също за лечението на акне. Лечението изисква специални предпазни мерки.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *