ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Краста (скабиес)

Оплаквания

Силен сърбеж. Малки, зачервени, наредени едно до друго възелчета и гнойни пъпки между пръс­тите на ръцете, по китките, глезените, седа­лищните части, гениталиите. Сърбежът е най-силен малко след лягане. Внимателната грижа за тялото не предотвратява сърбежа. Леките из­менения на кожата могат да се приемат за алер­гия или екзема и да се лекуват неправилно (напр. с кортизонов мехлем).

Причини

Заразяване с акари, които си издълбават малки ходове в роговия слой на кожата. Краста се прихваща при директен контакт с кожата на ин­фектирани лица (напр. при полов акт) или – в редки случаи – при контакт със заразено спално бельо или дрехи. Сърбежът започва три до чети­ри седмици след заразяването.

Противно на разпространеното схващане, крастата може да се появи и в най-добрите се­мейства при най-добри хигиенни условия.

Рискът от заболяване нараства

При хора, които (трябва да) живеят натясно.

Възможни последици и усложнения

Обикновено акарите засягат цялото семей­ство. Силният сърбеж подтиква към разчесва­не. Разчесаните места могат да се възпалят. Ня­кои хора реагират алергично на акарите и полу­чават допълнително обриви.

Профилактика

Сигурна профилактика не е възможна. Крастата може да се прехвърли на всеки човек.

Нужда от лекарска помощ

В случай на подозрение, че имате краста.

Самолечение

Изваряване на бельото и дрехите, които евен­туално са заразени. Ако това не е възможно, по­не четири дни не бива да се използват. През то­ва време всички акари загиват, ако не са в кон­такт с кожата.

Лечение

Натриване на цялото тяло с действащата суб­станция линдан (напр. Jacutin,Quellada или мезулфен (напр. Mitigal). Бре­менните жени и децата под десетгодишна въз­раст не бива да се лекуват с мезулфен поради опасност от тежки отравяния.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *