ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Цветя за ядене: от какво ни спасяват?

Британски учени обявиха, че за да се предпазим от злокачествени заболявания трябва редовно да похапваме…цветя! В някои от красивите цветове има изключително високо съдържание на компоненти, които възпират израждането на клетките и образуването на злокачествени тумори.

latinaИзследователите от британския Institute of Food Technologists уверяват, че яденето на градински цветя помага да се редуцира рискът от поява на рак и сърдечно-съдови заболявания. За пример се вземат божурите, които са част от много кулинарни рецепти в Близкия Изток и са хранителен продукт от векове. В тях има изключително съдържание на фенолни компоненти, които са с доказано противораково действие, коментират от medikforum.ru.

Според авторите на изследването цветовете трябва да се включват като добавка в различни блюда, за да подсилят профилактичните им ефекти. Освен това, оказва се, цветовете могат да изпълняват функции на консервант и да съдействат за съхраняване на храната в добро състояние. Сред най-полезните ядливи цветя с високо съдържание на феноли са посочени както дървовидните божури, така и популярният храст “орлов нокът”. Споменатите цветове често се използват и като съставка на китайски билкови смеси с лечебно приложение.

Способността на някои цветове да “консервират” храната пък се дължи на високото им антиоксидантно съдържание. Британският топ-готвач Гордън Рамзи например непрекъснато приканва колегите си и любителите на здравословното хранене да влагат в блюдата ядливи цветове от рода на лавандула, рози и иглика. Добавянето им в яйчения белтък например удължава срока на съхранение на редица сладкиши със суров ингредиент. В това всъщност няма нищо чудно: повечето от познатите цветя по същество са лечебни растения и обикновено се използват в различни настойки и запарки с точно определен лечебен ефект.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *