ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ухапвания от насекоми

Оплаквания

Зачервени, сърбящи, подути пришки.

Причини

Ухапвания от комари, папатаци, мухи, оси, пче­ли, стършели, паяци.

Възможни последици и усложнения

Ухапванията от насекоми по кожата в повече­то случаи са безобидни. При ужилвания от пче­ли, оси и стършели в редки случаи са възможни опасни за живота алергични реакции: силен сър­беж по кожата на главата и езика, мащабни зачервявания на кожата, задух, повръщане, раз­стройство, изпотяване, ускорен пулс, загуба на съзнанието. Опасни за живота могат да бъдат ухапванията от пчели, оси и стършели в устната кухина поради отоците.

Профилактика

Да се спи под предпазна мрежа против комари или на прозорците да се постави ситна мрежа.

Борба с насекомите

Лентички против насекоми: Някои от съдържа­щите се в тях вещества могат да причинят зна­чителни странични оплаквания. Например съ­държащият се във Vapona Strip дихлорвос пре­дизвиква главоболие, зрителни смущения, сла­бост, изпотяване, гадене и повръщане. Не слу­чайно на упътването за употреба е написано: „Да не се поставя в болнични стаи, спални поме­щения, детски стаи и стаи на кърмачета, както и в каравани и палатки“.

Спрейове против насекоми не се препоръчват по две причини:

  • изследвания, проведени в Германия, са показа­ли, че седем процента от хората, които употребяват подобни препарати страдат от странични въздействия: дихателни смущения, неразположеност, гадене, главоболие
  • изтласкващите газове на спрейовете вредят на околната среда

Електроизпарителите (защита против насеко­мите от контакта) наистина са ефикасни, но са свързани с рискове за здравето. Те „обливат“ с отровен душ не само насекомите, но и намира­щите се в помещението хора. Съмнение изразя­ват както директорът на Противоотровната централа при Виенския университет, така и Фе­дералната здравна служба в Берлин.

Пипсери за комари: Уредите излъчват ултразву­кови вълни, които са безвредни за човека, но спо­ред изпробванията са неефикасни и срещу кома­рите. Ето защо използването им е безполезно.

Ултравиолетови капани за насекоми: Това на пръв поглед вълшебно оръжие има два значител­ни недостатъка: ултравиолетовата светлина не примамва жилещите комари. Затова пък се прилъгват много полезни и безобидни насекоми. Репелентите са средства, отблъскващи насеко­мите, като например Autan, които се нанасят върху кожата. Те действат от шест до осем ча­са. Засега няма признаци за вредящо на здраве­то въздействие на подобни препарати.

Нужда от лекарска помощ

Когато възникнат алергични реакции.

Спешно при ухапвания в устата или в гърлото.

Самолечение

Жилото на пчелите може да остане в кожата и следва да се извади внимателно, без да се натис­ка отровният мехур (евентуално последният да се отреже). На ужиленото място да се постави кубче лед или студен компрес.

Лечение

При силно възпалени ухапвания от насекоми ле­карят може да предпише някакъв медикамент за намазване, съдържащ кортизон.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *