Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Правилно разчетен човешкия език сигнализира за болести

Поне веднъж в месеца разглеждайте езика си

език болести

Форма и размер. Важно е да следите тези два показателя, тъй като те информират за количеството течности и циркулацията им в организма. Когато езикът изглежда смален и къс, значи ви липсват течности. Когато е голям, набъбнал и с насечени краища, циркулацията им не е достатъчно добра. Ако езикът е подут и отстрани има отпечатъци от зъбите, най-вероятно щитовидната жлеза не функционира безупречно или пък са възможни проблеми с черния дроб. Дълбоки набраздявания може да издават нарушена работа на панкреаса. Внезапното и бързо подуване е знак за алергична реакция.

Цвят. Червеният език алармира за повишена телесна температура. Когато червеното е като гланцирано, много е възможно да има хронично заболяване на черния дроб. Наситеният червен цвят се наблюдава и при скарлатина. Бледосивото означава липса на топлина, а също така недостатъчно кръвоснабдяване и малокръвие. Тъмното оцветяване издава слаба имунна система и може да предвещава тежко заболяване. Не бързайте да се паникьосвате, подобно изменение в цвета може да се дължи и на лечение с антибиотици.

Покритие. Ако е леко, бяло и равномерено, няма повод за тревога. Това е знак, че стомахът е смлял и преработил храната. Липсата на покритие понякога се наблюдава при жени в менопауза. Тогава организмът като цяло е по-загрят вследствие на хормоналните промени. Покритието се удебелява и уплътнява при заболяване. Консистенцията му също отразява състоянието на течностите в организма. Ако езикът е обложен с воднист, лепкав или сух секрет, значи е нарушена функцията ца някой от вътрешните органи и е добре да проведете изследвания. Дебелото бяло покритие е индикация за настинка или смущения в стомашно-чревния тракт. Характерното бяло облагане в средата на езика и по дължина насочва към проблеми със задстомашната жлеза. Жълтеникаво-белият слой сигнализира за често срещаната гъбична инфекция. В случай че жълтият цвят доминира, изследвайте черния дроб или жлъчката. Кафявото облагане е признак за общи смущения в храносмилането или промени в стомашно-чревния тракт. Ако е съпроводено с леко подуване, може да издава бъбречни смущения. Когато кафеникавият слой е само от едната половина на езика, много е възможно възпаление на средното ухо от същата страна.

Почистването и масажирането на езика са добра профилактика. За почистване може да използвате чаена лъжица, специална пластмасова стъргалка или оребрената част на четката за зъби, разположена на гърба на снопчетата. За масаж употребявайте мека четка за зъби. Стоматолозите твърдят, че тези две профилактични мерки пазят от кариес, зъбен камък и пародонтоза, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *