Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

През пролетта бъдете внимателни за хранителна алергия

Хранителната алергия е често срещано заболяване

алергия хранителнаТо се характеризира с реакция на имунната система – сърбящи обриви, които се появяват от няколко минути до 1-2 часа след консумацията на определена храна. В най-тежките случаи заболяването може да бъде и животозастрашаващо – с оток в основата на езика, създаващ риск от задушаване, със сърцебиене и рязко понижаване на артериалното налягане, предизвестяващи т.нар. анафилактичен шок.

Причината все повече хора да боледуват от алергии е, че голяма част от храните съдържат оцветители, стабилизатори, подобрители, овкусители. Други пък са отгледани с химикали и антибиотични смески.

Рибата, яйцата и млякото най-често предизвикват алергии, сочат проучванията в цял свят. За България обаче проблеми създават предимно доматите, картофите и фъстъците.

Около 25% от хората смятат, че имат хранителна алергия, а всъщност само 2,5 % от тях имат такава диагноза. По-голяма част страда от хранителна непоносимост, която е нещо различно, макар оплакванията да са сходни. Непоносимостта е невъзможността на организма да обработва правилно храната, което обикновено се дължи на липсата на някои ензими, а алергията е отговор на имунната система с антитела спрямо смляната в организма храна.

Най-често алергична реакция се проявява към един продукт. Но някои хора имат свръхчувствителност и спрямо други, сходни с него. Това се нарича кръстосана алергия. Често срещани примери са алергия към пшеница, кръстосана със свръхчувствителност към ръж, алергия към краве и козе мляко, към полени в съчетание с алергия към лешници, зелени ябълки, праскови и бадеми, алергия към яйца заедно със свръхчувствителност към пилешко месо, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *