ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Възпаление на дивертикулите (дивертикулит)

Заедно с правещата впечатление смяна между диария и запек се явяват мъчителни спастични коремни болки. Понякога в изпражненията има кръв.

Причини

Дивертикулите са сакообразни изпъквания на чревна лигавица навън през мускулния слой на червото с големина на череша (дивертикулоза). Те се срещат най-често по дебелото черво. Да­ват оплаквания само ако се възпалят.

Риск от заболяване

Движението на червото се благоприятствува от неговото изпълване. Колкото храната е по-богата на баластни вещества, толкова по-доб­ре се изпълва червото и толкова по-добре се из­празва.

Който редовно приема храна, бедна на баластни вещества, носи повишен риск да се разболее от дивертикулит. Честотата на заболяването на­раства с всяка изминала година. След седемдесе­тата всяко трето лице има дивертикули.

Възможни последици и усложнения

Ако дивертикулите се възпаляват непре­къснато, съществува заплахата от спукване на един от тях и перитонит. Могат да се образуват фистули към съседни органи (напр. към пикочния мехур).

Профилактика

При повишена телесна активност и храна, бога­та на баластни вещества, възпаленията са редки.

Необходимост от лекарска помощ

При остри болки или хронични оплаквания в ля­вата долна част на корема; при кръв в изпраж­ненията („изпражнения като катран“).

Самолечение

Забравете за слабителните средства. В далечна перспектива те всъщност водят до истински запек. Богатата на баластни вещества храна и телесната активност регулират чревната пе­ристалтика. Това предотвратява застоя и въз­палението. Почивката в леглото и „нулевата ди­ета“ често успяват бързо да се справят с възпа­лението.

Лечение

Тъй като оплакванията могат да са признак и за рак на червата, лекарят трябва най-напред пос­редством оглед със си­гурност да установи, че не се касае за рак. С по­мощта на антибиотици възпалението може да отзвучи. Ако дивертикулите повторно прокървят силно или заболяването доведе до гореопи­саните усложнения, участъкът от червото трябва да бъде отстранен оперативно. Ако при това трябва да бъде поставен изкуствен изход, след най-много четири до шест месеца при повторна интервенция той може да бъде „възста­новен“.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *