Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чернодробна цироза (свиване на черния дроб)

Оплаквания

Често болните не забелязват никакви симпто­ми. Те изглеждат добре и се чувствуват добре. Само понякога са слаби, анемични и се чувству­ват неразположени:

  • усещат мравучкане и изтръпване по краката и пръстите, по кожата се показват малки кръ­воносни съдове (съдови звезди)
  • често лицето е бледо и с леко „мръсен“ цвят
  • апетитът изчезва, болните губят теглото си
  • при мъжете могат да се развият гърди, тъй като черният дроб не може да разгражда жен­ските хормони, които са налице и при мъжете. Тестисите се свиват, сексуалното влечение и потентността намаляват
  • в по-късните стадии изчезва окосмяването под мишниците и около половите органи

В началото на заболяването черният дроб е уве­личен, по-късно той може да се свие. Оплакванията се появяват най-често едва след трийсетте, а тежките увреждания едва след че­тиридесетте, когато черният дроб е страдал достатъчно дълго.

Причини

дългогодишна злоупотреба с алкохол. Тогава често се появява и жълтеница. Алкохолът вло­шава и цирозата, възникнала по други причини

  • упойващи вещества, почистващи вещества и медикаменти
  • рядко е резултат на хепатит В или хепатит нито-А-нито-В, на сърдечна слабост или въз­паление на жлъчните пътища
  • вродени заболявания на обмяната на желязо­то, медта и мастната обмяна

Pиск от заболяване

Всеки втори-трети мъж трябва да очаква евен­туална чернодробна цироза, ако изпива ежеднев­но по 60 – 100 (или повече) грама алкохол. Това отговаря на око­ло четири до шест бутилки бира или бутилка ви­но или 200-300 мл ракия. За жените се отнася съ­щото, но при тях имат значение до 35-40 г алкохол. Алкохолиците смятат, че могат да „по­насят“ много алкохол. Това схващане е също толкова измамно, колкото и че те са нечув­ствителни към медикаменти като успокояващи и антибиотици. Приемът на тези медикаменти може допълнително да увреди черния дроб.

Възможни последици и усложнения

  • кръвоизливи от хранопровода. При застой в областта на порталната вена в хранопровода се образуват разширени вени (варици на езофагуса). Ако са подложени на твърде голям на­тиск, могат да се спукат. Кръвоизливите от хранопровода (повръщане на светлочервена кръв) са спешно състояние: Вариците трябва веднага да бъдат премахнати 3 болница. 30 до 50 процента от всички болни от цироза уми­рат от варикозни кръвоизливи с последваща чернодробна кома
  • набиране на вода в корема (асцит). Това със­тояние възниква заради нарушаване на водния баланс и се изявява с подуване на корема, задух и болки при натиск
  • промени в съзнанието и състояния на страх (делириум тременс, чернодробна кома)
  • хемороиди
  • рак на черния дроб

Ако не се лекува, цирозата води до смърт в ре­зултат на преустановяване на всички черно­дробни функции (чернодробна кома), тежки кръ­воизливи от вариците на хранопровода или бъб­речна недостатъчност.

Профилактика

„Здравословен“ начин на живот: малко алкохол, медикаменти само ако не могат да бъдат избег­нати, предпазване от химикали.

Необходимост от лекарска помощ

При първи признаци за чернодробно заболяване. Кръвните проби показват причината и размера на чернодробното увреждане. Който иска да провери състоянието на своя черен дроб, може да помоли лекаря да изследва чернодробните му ензими (GOT, GPT, GAMMA-GT).

Самолечение

Пълно отказване от алкохола. Бедната на маз­нини, богата на витамини и хранителни веще­ства диета подпомага почивката на черния дроб.

Лечение

„Разрушените“ чернодробни клетки са загубени завинаги. Ако все пак заболяването бъде разпоз­нато преди началото на процеса на свиване и се преустанови веднага приемът на всякакъв алко­хол, черният дроб може да се самовъзстанови. Лечение на цирозата с медикаменти е почти не­възможно. Медикаментите могат обаче да по­могнат срещу вторичните явления: инфузия на хранителни вещества при лека чернодробна ко­ма; оперативно спиране на по-леки варикозни разширения. Набирането на течност в корема и електролитните нарушения се лекуват с пикочогонни средства.

Напредващата чернодробна цироза е опасна за живота. Като последно средство остава трансплантацията на черен дроб. Тази опера­ция се прави на много места и успе­хът й е значителен.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *