Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Поставяне на коронка

Изкуствена коронка на зъба се поставя, когато естествената коронка е значително разрушена и пломбите не могат трайно да се закрепват. Не бива да се покриват с коронка зъбите, които силно се клатят и са заболели на върха на коре­на. Дори от естетическа гледна точка не бива на всяка цена да се шлифова и покрива с коронка неблагоприятно стоящият зъб. Здравият зъб има по-големи шансове да оцелее, отколкото покритият с коронка.

Изготвяне на коронки

С местна упойка зъболекарят обезболява мяс­тото. Обикновено той така изпилва зъбната коронка, че препарационната граница остава над ръба на венеца. След това зъбът се снабдя­ва с временна коронка.

Слабите болки през този период не бива да ви притесняват. Но ако те се засилват, желателно е да отидете на зъболекар.

Окончателната коронка зъболекарят трябва да циментира едва когато е уверен, че:

  • краищата на коронката гладко прилягат на зъба
  • контактът със съседните зъби е достатъчен
  • коронката не пречи при захапване и дъвчене.

След няколко дни дразненията трябва да прес­танат, усещането за температура може да про­дължи и по-дълго. Трябва да потърсите зъболе­кар, ако:

  • тези оплаквания се активизират при хранене или измиване на зъбите
  • венецът кърви и се подува
  • задържат се хранителни остатъци
  • коронката пада

Това са показатели за незадоволителна работа на зъболекаря. Правилно поставената коронка може да издържи около десет години. Всъщност според едно дългосрочно изследване грешките на стоматолозите са причина за намаляване на издръжливостта на всяка втора коронка.

Материал за коронки

Най-добрата коронка е изцяло металната ко­ронка. Но по козметични съображения се избиракоронката, облицована с порцелан. Тя се състои от метална сплав, която във видимата си част има порцеланов слой с цвета на зъба. Облицов­ката от синтетичен материал се износва по-бързо. Пълното облицоване с порцелан и по дъвкателната повърхност все още се оспорва от научна гледна точка. Коронките, които се със­тоят изцяло от порцелан или синтетика без ме­тална основа, не прилягат оптимално или силно се износват.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *