Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рак в устната кухина

Оплаквания

Оплакванията не са характерни: парене, чувство за чуждо тяло, кръв в слюнката.

Всяко възловидно, разязвено образувание или втвърдена област по езика, ръба на езика или ли­гавицата на устата е съмнително за рак.

Причини

  • пушене
  • туморите на езика и устната лигавица често се провокират от хронично механично дразне­не в резултат на счупени зъби, несъразмерни зъбни пломби, неудобни протези

Риск от заболяване.

Рискът от заболяване се повишава при всички, които изпушват по една кутия цигари на ден, дъвчат тютюн или редовно пият алкохол. Допълнително застрашени са работниците от галваничното производство и металообработването.

Възможни последици и усложнения

Доброкачествените тумори по езика и хронич­ните възпаления на устната кухина могат да се изродят в рак.

Тумори на лигавицата с диаметър под един сан­тиметър с голяма вероятност могат да бъдат излекувани. Раковите клетки обаче рано попа­дат в многобройните лимфни възли в областта на устата и врата. Тъй като ракът в устата най-често бива открит късно, средната продължи­телност на живота над пет години възлиза на 15 до 40 процента. При всеки трети случай съществува рискът, впоследствие да се развие тумор в устата, фарингса, ларингса, храно­провода или белия дроб.

Профилактика

По възможност преустановете пушенето. Два пъти годишно посещавайте зъболекаря за контролни прегледи.

Необходимост от лекарска помощ

При първите признаци за втвърдяване, възелчета, червеникаво оцветени разязвявания особе­но по пода на устната кухина, по долната част на езика, по мекото небце и по вътрешната сте­на на бузите. Чрез биопсия лекарят може да от­крие рано раковите клетки.

Самолечение

Няма самолечение.

Лечение

Всеки рак в устната кухина трябва да бъде от­странен оперативно. За да се премахнат по въз­можност всички ракови клетки, често се налага да бъдат отстранени части от челюстта, об­ластта на лицето или шията. В напредналите стадии е целесъобразно провеждането и на хи­миотерапия. В края на лечението се включва рентгеново облъчване.

И при такива обширни вмешателства хирурзи­те днес са в състояние да избегнат обезобразя­ването на лицето. За целта те моделират лице­то с помощта на собствени за организма тъка­ни, кости или протези толкова добре, колкото е възможно. Коя от различните възможности ще избере хирургът, зависи от разпространени­ето на тумора, конституционалните особенос­ти и възрастта на пациента. Това възста­новяване трябва да започне по възможност ско­ро след първата операция. Във всички случаи то изисква търпение и съдействие от пациента. Целесъобразно е да се приеме предложението за рехабилитационно лечение.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *