Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мек шанкър (улкус моле, шанкроид)

sn-2Оплаквания

Още на третия до петия ден след инфектиране­то се образуват меки, с големина на лещено зър­но, плоски, болезнени язви с изпъкнали светлочервени ръбове. При мъжете най-често те зася­гат главичката на пениса и препуциума, а при же­ните се локализират по срамните устни. Някол­ко дни по-късно близките лимфни възли се уве­личават и са леко болезнени. Абсцесите могат да пробият навън през кожата.

Причини

Инфекция с бактерии. Възможна е и смесена ин­фекция с възбудителите на сифилиса (улкус микстум), както при всяко венерическо заболяване.

Риск от заболяване

В Средна Европа мекият шанкър се среща рядко. Мъжете са пет пъти по-често засегнати, от­колкото жените.

Възможни последици и усложнения

Възможни са стесняване на препуциума, стесня­ване или фистули в областта на слабините след бурна проява на болестта и тежки разрушения на тъканите.

Профилактика

Защитен секс.

Нужда от лекарска помощ

В случай че се появят описаните симптоми. Кожният лекар трябва да изключи други венери­чески заболявания, тъй като оплакванията мо­гат да бъдат нетипични.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

За лечение се назначава подходяща комбинация триметоприм/сулфаметоксазол или стрепто­мицин, по-рядко тетрациклин.

След три месеца трябва да се направи изслед­ване на кръвта.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *