Начало / Здравословен живот / Вегетарианец или веган – и двете крият риск за здравето


Витамин С + Цинк – мощна противовирусна защита за цели 3 месеца! 10% отстъпка!

Вегетарианец или веган – и двете крият риск за здравето

Що е вегатиранство: начин на живот, диета или моден уклон?

 

веган

Доколко естествено е за човека да се отказва от продукти с животински произход? Вегетарианството има множество привърженици и противници и всеки има право на своята гледна точка. Въпреки общоприетото мнение, в спора не се ражда истината, затова пък винаги можем да узнаем полезни и интересни неща.

Терминът вегетарианство има два съзвучни варианта на произход: от английското „vegetable” – растителен, и от латинското „vegetus” – бодър, свеж, жив.

Различават се няколко вида.

Най-безобидното е лакто вегетарианството, когато не се яде месо, както и морски дарове и риба, но са разрешени всички млечни продукти, яйца и мед.

За най-строгия вариант на вегетарианство се смята веганството. Според тази система всички продукти с животински произход са строго ограничени – не се яде месо, риба, морски дарове, млечни продукти, яйца и мед.

Някои вегетарианци смятат, че освен храната трябва да спазват и определени правила на поведение: да не носят дрехи и аксесоари, направени от животински кожи, да не използват продукция и препарати, в които влизат вещества с животински произход – например глицерин и желатин, пише вестник „Феномен“.

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*