ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рак на тестисите

Оплаквания

– тестисът болезнено се уголемява. Може да об­разува възли и да се втвърди;

– рядко се появяват дърпащи болки. Много ряд­ко при млади мъже – при хормонално активен тестикуларен тумор – се подуват гърдите.

Причини

Най-честите тумори на тестисите произхож­дат от зародишевата тъкан (семином). Причи­ните за тяхната ракова промяна не са известни

Риск от заболяване

Ракът на тестисите се появява най-често във възрастта между двадесетата и четиридесета­та година от живота и представлява един-два процента от всички ракови тумори. Той е най-честият тумор при мъжете между двадесета­та и тридесет и втората година.

Възможни последици и усложнения

Ако не се лекува, ракът на тестисите за една- две години води до смърт.

Профилактика

От двадесетата година всеки месец сам изслед­вайте тестисите си, а веднъж на три месеца до четиридесетте ходете за това при лекар. След това е достатъчно един годишен преглед от лекар.

Необходимост от лекарска помощ

Ако при самостоятелния оглед установите из­менения, би трябвало веднага да потърсите ле­каря. Ултразвуковото изследване бързо дава га­ранция.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Ако лекарят се съмнява за тумор, в никакъв слу­чай не трябва да пунктира тестиса. По този на­чин се увеличава опасността от образуването на метастази.

При ранно лечение шансовете за преживяване са добри (около 90 процента). Раковоболнияттес­тис се отстранява оперативно заедно с епиди- димуса и част от семепровода. За физическо и душевно равновесие след излекуването в тести куларната торбичка може да се постави тести- куларна протеза от силикон (подобно на гръдни­те протези). Всички функции след това осигу­рява здравият тестис. Потентността и опло- дителната способност се запазват.

При определени обстоятелства при операция­та трябва да се отстранят и лимфните възли по задната стена на коремната кухина.

Често след операцията е целесъобразно и необ­ходимо провеждането на химиотерапия.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *