Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви са традициите за Великден по света – 1

Великден се празнува почти навсякъде по света по различен начин. Ще ви запознаем с тези страни, в които се празнува по най-необичайния и интересен начин…

 

  • Австралия

В град Бендиго, разположен на северозапад от Мелбърн, се провежда голям великден­ски фестивал, в който участват над 100 000 човека. Той включ­ва весел парад, завършващ по традиция с китайската общ­ност от Бендиго и Мелбърн и нейните танци на дракона. В събота срещу неделя през града преминава огнена процесия. Тя се е появила за пръв път през 1900 година. Всички участници носят запалени факли.

 

  • Гърция

В Страстната седмица всяка домакиня започва да се подготвя за празника. За това време цялата къща се почиства и украсява. По време на Великия пост се пече лагана – пресен хляб, а за Великия вторник – сладки „кулураки“. На Велики четвър­тък се боядисват яйцата, предимно в червен цвят. Пекат се великденски баници и погачи, а в събота се приготвя традиционната супа „магирица“. В този период гърците пазаруват и избират подаръци на кръстниците си и роднините.

Два дни преди Великден животът в градовете за­мира, а държавният флаг се спуска леко надолу. На Велики петък по улиците на градовете преминава шествие с украсена с розови листенца плащаница. На този ден се смята за грях да се работи с чук и пирони – в чест на прикования към кръста Спаси­тел. На трапезата се поднася само супа със сусам и леща с оцет.

Със самолет на Велика събота се доставя от Божи гроб Благодатният огън, който се посреща с поче­тен караул и тържествено се пренася по улиците на столицата Атина, откъдето го разнасят по цялата страна.

Вечерта на Великата събота се отслужва тържестве­ната литургия, по времето на която в пълна тъмнина всички запалват своите свещи от единстве­ната горяща свещ и разнасят огъня из целия храм. След тържественото че­тене на Евангелието, когато свеще­ниците провъзгласяват „Христос анести!“ („Христос воскресе!“) и дружният хор отвръща „Алитос анести!“ („Во истина воскресе!“), започва грандиозен фойерверк.

 

  • Кипър

Великденският сезон в Кипър започва 40 дена преди Зеления понеделник. И макар Зеленият понеделник да е първият ден от Великия пост, той е известен и като ден на веселието, смеха, забавните преобличания и вегетариански пикници извън града. През цялата Страстна седмица хо­рата ходят на църква на утринна и вечерна литургия. На Велики четвъртък преди Великден след утринната молитва домакините пекат козунаци, баници и триъгълни пити със сирене, извест­ни като „флаунз“ (пикантни или сладки). Още едно традиционно ястие на кипър­ците за Великден са „цуреките“ – плетени хлябове, покрити с глазура. Кипърците много обичат да боядисват яйца (особено в жълт или червен цвят) и да ги украсяват с причудливи мотиви. В четвъртък вечерта в църквите се провеж­да „Разпятието на Христа“, по времето на което всички икони се покриват с черна материя.

На Страстния петък, деня на скръбта, мла­дите момичета и жените украсяват епи­тафиите (позлатени изображения на Исус Христос) с цветя. Епитафиите на подноси се разнасят по улиците преди вечерната литургия. Провежда се конкурс за най-красива епитафия.

В събота по обяд във всички църкви се четат проповеди. В полунощ хората в празнични дрехи се събират в църквите и отдават въз­хвала на Възкресение Господне. Една стара великденска традиция в Кипър е паленето на огньове в дворовете. Това е символичното изгаряне на Юда, предателя на Христос.

В неделя след литургията хората се връщат по домовете си със запалени свещи в ръце. Нареждат празничната трапеза и настъпва времето за традиционната лимоново-оризова супа с яйце.

Главното ястие на Великденската неделя и понеделника е агнето, печено на шиш или в голяма глинена пещ.

 

Полезни съвети пазят организма по време на постите

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *