ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да усвоим максимално полезни вещества от суровите ядки?

На всички е известно, че ядките и семената са полезни, но знаете ли, че има семена, които ако не са смлени, а се приемат цели, изобщо не се усвояват от организма. Ето как трябва да се консумират ядките, за да са възможно най-полезни:

сурови ядки, семена, суровоядство

Много е лесни и удобно за приготвяне вкъщи – просто трябва да ги натопите във вода  за няколко часа (от половин час за по-меките ядки, до 2-3 часа или за цяла нощ в стъклен съд в хладилника). Това ви гарантира, че така ще са по-вкусни, ще се консумират и смилат от организма по-лесно и ще се отмият някои вредни съставки.

Самите ядки обикновено са доста твърди и това ограничава количеството, което можем да изядем, защото често се получава схващане на челюстите, а за да се усвои максимално количество полезни вещества, те трябва да се дъвчат продължително. Често дори остават големи парченца, които не са раздробени и това затруднява храносмилането им. Ето защо е много важно ядките да се раздробяват максимално добре още в устата.  Ако са накиснати във вода от друга страна ги прави много по-меки и съответно те се сдъвкват с лекота. Може дори да си ги накълцате на ситно или дори на прах с пасатор.

Другото хубаво нещо на потопяването във водата е, че вкусът им става многократно по-наситен и обогатен. Не забравяйте след накисването да изхвърлите тази вода и да ги изплакнете още веднъж преди самата консумация. Водата успешно отмива прахта и танините, които се съдържат в обвивките, а след това стават по-меки и сладки.

За семената предимството от натопяването е в това, че те започват леко да покълват, а това засилва хранителната им стойност. Ядките не трябва да са с черупките и някой ядки като макадемия или бразилски орех няма нужда да стоят продължително накиснати, защото са по-меки и мазни и са подходящи за различни пастети или пасти за мазане.

Каква трябва да бъде храната за мозъка?

 

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *