Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Разтегляне на мускул, скъсване на мускулно влакно, скъсване на мускул

Когато мускулното влакно се преопъне до така­ва степен, че се нацепи в малки участъци, се говори за разтегляне на мускул.

Скъсването на мускулното влакно е по-голям де­фект в тъканта на мускула. Разкъсването на це­лия мускул е много рядко срещано явление.

Оплаквания

При разтегляне: Пронизваща болка, съсредото­чена в една точка, особено при натиск върху за­сегнатото място.

При непосредствено разкъсване: Болезнена малка вдлъбнатина на мястото на нараняване­то, понякога с подутина над или под контузия­та.

Причини

–      продължително пренатоварване на мускули;

–      сблъсък или удар върху силно напрегнат мускул.

Рискът нараства

При слаби мускули и при спортуване.

Възможни последици и усложнения

Според големината на нацепванията и броя на разкъсаните мускулни влакна се образуват по-големи или по-малки подкожни кръвоизливи. Ако нараняването не се излекува изцяло, няколко мускулни влакна могат да се сраснат. На подоб­ни места мускулът губи своята еластичност. Нараства опасността от появата на нови раз­тегляния и разкъсвания.

Обикновено са необходими четири до шест дни, докато премине кръвоизливът. Разтягането на мускул оздравява за около четири седмици, а при разкъсване са необходими шест седмици. Но до­като мускулът възстанови предишната си сила могат да минат и три месеца.

Профилактика

Добро загряване. Да не се претоварват мускули­те. Упражнения за кондиция. Подкрепяща пре­връзка или еластичен чорап.

Нужда от лекарска помощ

Ако се съмнявате, че имате разтягане или раз­късване на мускул. Като лаици не можете да пре­цените дали разкъсването следва да се лекува оперативно или не.

Самолечение

-контузените крайници по възможност да се вдигат нависоко;

-посредством студолечение в продъл­жение на 24 часа може максимално да се огра­ничи кръвоизливът вследствие на нараняване­то на мускула;

-компреси с две супени лъжици тинктура от ар­ника на половин литър вода със 125 грама ал­кохол или изопропанол (изопропилалкохол). Изопропанолът има същото действие, но е значително по-евтин;

-едва след спадането на отока можете да уско­рите преминаването на кръвоизлива със загря­ване: топли бани, кални компреси, компреси с извара и пшеничен шрот.

Лечение

Физиотерапия

Специалната превръзка, при която затягането намалява отдолу нагоре, облекчава болките. Но тя трябва да се прави само от добре обучени хора.

И през периода на лечението трябва да поддър­жате подвижността на мускулите, например:

-с леки упражнения за раздвижване във ваната или под душа;

-с лечебна гимнастика;

-подходящи са още ултразвуковите и късовъл­новите процедури;

Лекарства

Мехлеми с хепарин или екстракт от пиявици мо­гат да ускорят абсорбирането на кръвоизлива вследствие на нараняването на мускула. Дейст­вието им обаче е спорно.

Непоносимите болки могат да се облекчат с ня­какъв обезболяващ медикамент.

Операции

По-големите мускулни разкъсвания трябва да се зашият, за да се възстанови функционалната годност на мускула.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Разтегляне на мускул, скъсване на мускулно влакно, скъсване на мускул

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *