ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ново научно постижение – успяха да отгледат части на тялото в лабораторни условия

Пациентите с нови части на тялото са все още малко, но учените се надават да успеят да постигнат повече трансплантации на органи по новия метод

В Лондон учени успаха да отгледат органи за присаждане от стволови клетки на пациенти. Това е целта на проект проведен в една от болниците на британската столица, пише Асошиейтед прес.

Идеята се споделя от няколко екипа по света, които работят за създаването на органи за трансплантация. Учените се надяват да успеят да отгледат нос, пръсти, уши и други органи и досега имат малки постижения с някои пациенти. Например в Лондон са успели да отгледат нос на болен от рак пациент през миналата година. За да го направят те взели стволови клетки от собствената мастна тъкан на болния. В продължение на 2 седмици те го отгледали в хранителна среда за клетките приличаща на фурна. Само, че е по-различна и в нея не се пече. Следващата процедура е била да покрият скелета на носа му и да го имплантират върху ръката на пациента, за да се покрие от собствената му кожа. След това се казва, че лекарският екип чака разрешение да го трансплантират на лицето на пациента.

органи в лаборатории
Отглеждане на органи в лаборатории

Ръководител на екипа извършил операцията по отглеждане и трансплантиране на ухото е д-р Александър Сейфалиан. Очаква се до края на тази година да се проведат изпитания за отгледани органи в Лондон и Индия. През март миналата година дойде съобщение за проведено присаждане на роговица на окото на пациент със отгледани стволови клетки имащи неембрионален произход. Ръководител на проекта е Масайо Такахаши, един от най-опитните специалисти по офталмология в Япония.

В Шотландия пак през миналата година на двама пациенти бяха присадени роговици от стволови клетки. Силвия Патън от Единбург бе първата жена с извършена трансплантация на роговица отгледана по тази технология.

Учените се надяват отгледаните органи със стволови клетки да станат все по често явление и да помогнат за тежко болни пациенти или за пострадали при инциденти.

От 2005 г. британският проект е погълнал 10 млн. британски лири, но д-р Александър Сейфалиан се надява цената на присаден орган да спадне при редовна работа по присаждане на органи под хиляда лири.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *