Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Остро възпаление на средното ухо (отитис медиа акуте)

Оплаквания

Усещане за „пълнота“ в ухото, последвано от пулсиращи болки, които през нощта могат да се увеличават. Други оплаквания са слухови смуще­ния и висока температура, при малки деца поня­кога свързана с гадене и повръщане. В резултат на възпалението в средното ухо възниква на­тиск, вследствие на който до няколко дни се по­лучава спонтанен пробив на тъпанчето и от ухото изтича гноен секрет. След това болките моментално намаляват. Температурата спада. Във фазата на оздравяване гнойният секрет окончателно спира, тъпанчето зараства от са­мо себе си и слухът се нормализира.

Причини

Инфекция с бактерии или вируси.

Риск от заболяване

Около три милиона пъти годишно лекарите в Германия се посещават заради остро възпале­ние на средното ухо. Около половината от всич­ки пациенти са деца на възраст до 11 години. Рискът от заболяване нараства при деца с хре­ма, повторно връщащи се аденоиди, възпаления в носа и гърлото и след дребна шарка, заушки и скарлатина.

Възможни последици и усложнения

При неправилно или закъсняло лечение острото възпаление на средното ухо може да прерасне в хронично. Друга опасност възниква, ако инфек­цията се разпространи върху костта зад ухото. В този случай се на­лага операция, при която значителна част от инфектираната кост се отстранява.

Тежко усложнение на острото възпаление на средното ухо е дразненето на менингите.

Нужда от лекарска помощ

Колкото е възможно по-скоро.

Самолечение

Режим на легло. На ухото да се постави нагряваща възглавница, евентуално да се вземе обезбо­ляващо средство. Безсмислено е да се накапва от обикновените капки за уши, които се предла­гат на пазара.

Лечение

За лекуване на инфекцията лекарят предписва на първо място антибиотици за гълтане, наред с това антихистаминови лекарства и обезболяващи средства.

През оздравителния период е необходимо да се осигурява добър достъп на въздух до средното ухо през тръбата. За тази цел лекарят евенту­ално издухва с помощта на гумена толумбичка въздух в едната ноздра, докато другата е запу­шена. Същевременно се казва „Ку-кук“. По този начин мекото небце се повдига, носоглътката се затваря и въздухът навлиза под налягане в тръбите.

При пронизваща болка, причинена от голямото налягане в средното ухо, лекарят трябва да нап­рави малък прорез в тъпанчето. През него може да изтече гнойта.

При децата тази операция се извършва под нар­коза в болница. Нараненото тъпанче оздравява до две седмици от само себе си.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *