Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пъпчици в устата или подутини – начини за справяне с проблема

Малките пъпчици в устата или подутини могат да бъдат причинени от какво ли не

Малките пъпчици в устата са много видове – гангренозни язви или стоматит, слизестите кисти, орален лихен планус, възпалени папили или други.

пъпчици в устатаТези малки пъпчици в устата могат да изчезнат сами по себе си, но има лекарства, които облекчават придружаващата болка и дискомфорта. Отидете на лекар за точна диагноза, ако имате пъпки и подутини в устата си.

Гангренозни язви или стоматит

Обикновено се появяват върху венците, езика, небцето и вътрешната повърхност на устните и бузите. Започват болезнено с червени подутини, а след това се развиват в отворени язви с жълто или бяло по средата. Районите около язвичката са ярко червени. Въпреки че точната причина за тези язви не е известна, смятат се, че са предизвикани от хормонални промени, хранителни алергии, менструални периоди, стрес и неправилно хранене. Травмите на тъканта в устата, стоматологична работа и ухапване на бузата, също могат да причинят гангренозен стоматит или язва. Локални лекарства като бензокаин (Anbesol) могат да намалят болката. Изплакването на устата с вода за уста или измиване със солена вода и избягването на пикантни храни също може да намали болката.

Мукозните кисти

Мукозните кисти обикновено се появяват върху вътрешната повърхност на устните. По-рядко те засягат вътрешната страна на бузите, небцето или под езика. Мукозните кисти са безболезнени, тънки, изпълнени с течност торбички. Тези кисти могат да бъдат причинени от повреда на слюнчените канали като травма, причинена от смучене на устните между зъбите. Пиърсингите може също да причинят образуване на слизести кисти. При тези кисти по-често се налага операция за отстраняването им.

Орален лихен планус

Оралният лихен планус е възпалително състояние, засягащо лигавиците в устата. Това възпаление причинява повдигнати натъртвания или линии от двете страни на езика и вътрешната страна на бузите. Вие също може да имате червени, отворени рани в тези области. Тригерите на орален лихен планус могат да включват чернодробно заболяване, инфекция с хепатит С, някои лекарства, ваксини и алергии. Можете да ги лекувате с кортикостероиди, ретиноиди, калциневринови инхибитори и антибактериални агенти. Тези неравности могат да бъдат лекувани с леки лазерни процедури.

Възпалени папили

Малки пъпчици като подутини върху езика могат да бъдат възпалени папили. Това възпаление може да бъде причинено от нараняване като ухапване на езика или изгорено от гореща течност или храна. Това състояние обикновено минава от само себе си, обаче лекарства с активна съставка ибупрофен (Адвил, Мотрин) или ацетаминофен (Тиленол) могат да намалят болката, причинена от това.

 

Какво да ядем и какво не при проблеми със зъбите?

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *