ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Намалено зрение на едното око (амблиопия)

Оплаквания

Хората с намалено зрение на едното око, почти не забелязват този дефект.

Причини

По всяка вероятност някакво нарушение на раз­витието в ранно детство води до намалено зре­ние. което няма познаваеми органични причини. Причините, които го задействат, могат да бъ­дат различни, например заболявания на клепачи­те, изкривяване, помътняване на лещата, дале­когледство, треперене на очите, нарушение на зрителните центрове, наследствени или придо­бити нарушения на зрителната линия, прекале­но дълго лечение с атропин на едното око.

Риск от заболяване

Намалената зрителна острота на едното око се развива до осмата година от живота на дете­то. Близо всеки десети човек страда от амбли­опия. Ако намаленото зрение не се лекува, рес­пективно споменатите по-горе фактори не бъ­дат изключени, рискът от заболяване нараства.

Възможни последици и усложнения

Намаленото зрение на едното око е пречка за професии, в които доброто пространствено виждане е наложително, например фина механи­ка, електромонтаж, работа на бързовъртящи се машини, хирургия.

Напредналото намалено зрение на едното око увеличава три пъти опасността при злополука да се загуби здравото око. В такъв случай би трябвало да се избягват професии, които мо­гат да навредят.

Профилактика

Редовни профилактични прегледи. От тригодишна възраст – контролен преглед при очен ле­кар, най-късно при проявата на кривогледство или при очебийната проява на спъване, неуспеш­но улавяне. С простия тест по Ланг очният ле­кар лесно може да констатира нарушението. Родителите трябва да настояват за провеждане­то на този тест.

Лечение

Целенасочените упражнения против кривоглед­ство могат да подобрят намалено­то зрение на едното око. То не може да бъде положително повлияно чрез носене на очила или лещи.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *