Кога да сложим на детето скоби и кога брекети?

Постоянните зъби на много деца растат криви, а това налага лечение

 

брекети

То се изразява в правилно подреждане на зъбите и подобряване на захапката. Резултатът е по-комфортно хранене, по-лесна грижа за зъбите и венците, по-добра естетика.

Обикновено се използват шини или брекети. При смесено съзъбие – когато детето има едновременно млечни и постоянни зъби, се прилагат подвижни ортодонтски апаратчета от типа шини. Брекетите са подходящи, когато всички постоянни зъби са налице. Поставянето им е сравнително бърза, но много деликатна стоматологична манипулация, която изисква провеждането на редица предварителни процедури. Лечението продължава от няколко месеца до 2 години, като е необходимо периодично да посещавате ортодонт. Много е важно шините да се носят нощно време. В някои случаи това е достатъчно за постигане на желания ефект. Ранното им поставяне – около 8-годишна възраст, също допринася за това.

Корекцията с брекети дава най-добри резултати при 12-13-годишните. В този период организмът все още расте и възможностите за промяна са по-големи, отколкото при възрастните. Има различни видове брекети – някои се фиксират за зъбите, други могат да се свалят. Предлагат се метални, керамични и пластмасови модели. Проблемът е, че брекетите действат като магнит за храната и причиняват повече зъбна плака от обичайното. Необходимо е да се полага много по-голяма грижа за устната хигиена, за да се избегнат кариеси. Въздържайте се от пуканки, ядки, дъвчащи бонбони и дъвки. След консумация на сладки напитки зъбите трябва да се мият или поне да се изплакват добре с вода.

Въпреки някои неудобства, които причиняват шините и брекетите, волята и търпението си заслужават, защото ще се сдобиете с красива усмивка, пише вестник „Всичко за семейството“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *