Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лицева пареза (пареза на лицевия нерв)

Оплаквания

Според вида на заболяването се парализират различни мускули на едната половина на лицето.

При всяко движение лицето се изкривява. Парезата се появява в рамките на няколко часа и в продължение най-много на няколко седмици нас­тъпва възстановяване.

Причини

В повечето случаи лицевите парези са след­ствие на операция на ушите, при която биват наранени нерви.

Лицевите парези могат да бъдат съпътствуваща проява на инфекции като например лаймската болест.

При така наречената пареза на Бел по неизвест­ни причини единият от двата лицеви нерва на­бъбва на мястото на излизането си от черепа.

Риск от заболяване

Нараства при операции на ушите.

Възможни последици и усложнения

При някои хора за четири до шест седмици парезата търпи обратно развитие, при други ед­ва след месеци.

Лицевата пареза може силно да обезобрази ли­цето. Засегнатите се нуждаят от много съпричастие от своите близки, за да понесат време­то до своето оздравяване без душевни сму­щения.

Ако е засегнат мускулът на очния клепач, по вре­ме на сън окото не може да се затваря напълно. По тази причина конюнктивата и роговицата изсъхват. Могат да последват възпаления на роговицата.

Профилактика

Не е възможна.

Необходимост от лекарска помощ

Когато се стигне до лицева пареза.

Самолечение

Срещу парезата не може да се направи нищо. При невъзможност за затваряне на клепачите очната роговица може да се поддържа влажна с изкуствена слъзна течност. През нощта окото трябва евен­туално да се прилепва.

Лечение

Наранените нерви хирургът може да се опита да възстанови, включително да замести чрез трансплантиране на интактен нерв. Никое от обичайните медикаментозни лечения не можа досега да докаже своята ефективност.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Лицева пареза (пареза на лицевия нерв)

  1. anelia petrova каза:

    zdr. levata cast kam vezdata mi igrae sutrin i se gledam v ogledaloto,po nekoi pat i muskulite na racete i krakata,tova me smustava i ptritesneno.na kakvo se dalzi .mersi.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *