Как да отличим истинската от престорената болка?

Заради изкуството да се преструваш, да се правиш, че нещо те боли – американски и канадски психолози разработиха алгоритъм-чудо. Чрез него се разпознава кога болката е истинска и кога – престорена.

glavobolieРазработката на калифорнийски учени и техни канадски колеги е изпитана чрез компютърни програми, разкриват от medikforum.ru. Компютърните програми ползвали споменатия алгоритъм, когато били сортирани клипове със записи по темата. Филмчетата показвали различни инциденти и казуси – в тях различни хора са заснети в момент, когато изпитват болка. Първият белег, по който станало сортирането, бил интензивността на изпитваната и документирана болка. След това били отделени записите, които показват “игра на болка” – симулация на реалното усещане. Оказало се, че алгоритъмът CERT ги разпознава точно в 85% от случаите.

За да се убедят в работещия алгоритъм, учените организирали повторен тест, но с други записи. Програмата отново разпознала случаите на реална болка – и на имитация.

Разликата между истинската болка и имитацията се долавя по тънкости в мимиката: движенията на лицевите мускули са различни в двете ситуации. Обикновеният наблюдател например няма да се впечатли от това, че един симулант отваря уста “от болка” през равни интервали от време, а компютърът веднага засича играта.
Според авторите на алгоритъма той може да се използва в случаите, когато трябва да се прецени реалното здравословно състояние на определен човек. Нещо като детектор, разобличаващ симулантите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *