Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да накараме детето да яде всяка храна

Ако трябва да се съо­бразяваме с вкусовете му, ще се наложи всеки ден да му даваме само спагети и пържени картофи. Затова нека бъдем по-гъвкави и се опитаме да съчетаем и неговия вкус, и здра­вословното хранене.

 

Децата най-често нена­виждат зелените храни и мразят странните вкусови комбинации. Готови са да ядат едно и също непрекъснато и няма да се оплачат, ако всяка вечер редуваме пържени кар­тофи със спагети или пица. Как тогава да развием в мал­кото дете вкуса към полезното и здравословно хранене?

 

Да му предлагаме различни ястия

Децата възприемат разноо­бразието само ако те самите пожелаят. Можем да видим дете на 4 или 5 години, което с удоволствие яде маслини или синьо сирене, но отказва спаначната супа. Споровете око­ло храненето само изострят упоритостта на детето. Да се научи едно дете да се храни правилно на тази възраст е много важно.

 

Да се съобразяваме с няколко правила

Ако малчуганът е злояд, го­лямото количество храна го обезкуражава. За да поддър­жате любопитството и жела­нието му, сипете му само една лъжица от новото ястие – то само ще си поиска.

  • Детето има право да не е гладно или да не харесва да­дено ястие.
  • Обещанията, заплахите и наказанията са напълно из­лишни.
  • Разнообразното и правилно хранене е семеен въпрос. Ако родителите се хранят разноо­бразно и здравословно, при­мерът им ще бъде последван от децата.

 

Как да се справим

Ако детето ви е упорито, раз­нообразявате храните, кои­то обича – различни видове мюсли, кисело мляко и пло­дови сокове. Идете на пазар заедно, покажете му непознати продукти. На пазара избирайте типичните за сезона плодове и зеленчуци, отколкото вечните ябълки или банани.

 

Да му позволим да е „като големите’

Всяко дете обича да се държи като големите. Ако е на масата с възрастните и сервираните храни са му непознати, може би ще поиска да опита нещо от тях. Ако сте на ресторант с него, поръчайте различни ястия, които да го накарат да се откаже от хамбургерите. Поведението и примерът на родителите също имат голямо значение. Удоволствието да се пробват нови ястия и рецепти е заразително.

 

 

Колко здравословна е закуската мюсли?

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *