Правилно съчетаните храни лекуват – ето как! (2)

Струва си да се поровим в кулинарното наследство на народите: и най-простичките рецепти за различни блюда съдържат кодирана информация за оптимално съчетаване на храните.

supaВъпросът не е само в съчетаването на вкусове и аромати. Практиките на предците ни са включвали и онова съвместяване на две или повече съставки, от което храната ще е не само вкусна, но и полезна почти като лекарство Ето още лечебни хранителни съчетания, подбрани от www.kp.ru :

* Пилешко + моркови (сланина + зелен лук). Двете съчетания гарантират укрепване на имунитета. Морковите са изключително богати на витамин А, нужен за борба срещу инфекциите. Но този витамин не може да ни бъде полезен без цинк, а цинк има в месото от пилета и кокошки. Витамин А може да се пренесе по кръвоносната система само ако е свързан с протеин, за чието формиране е необходим цинк. Пилешката супа именно затова помага при настинки: защото в нея морковът среща цинк и успешно се бори с инфекцията! Сланината плюс зелен лук пък е популярна като украински антибиотик. Сланината дава витамините А, Е и D, а лукът или чесънът добавят органосулфиди и се получава формула, успешно извеждаща токсините от тялото и съдействаща за потискане на вирусите и патогенните бактерии.

* Свинско + кисело зеле. Класика! Така си набавяме селен – противораков компонент, и сулфорафан. Съчетаването на свинско месо със зеле може да увеличи полезното действие на селена до 13 пъти. Протеините от месото и зелето набавят жизненоважни за организма аминокиселини. Свинското месо и зелето, приети заедно (отнася се също за брюкселско и цветно зеле), осигуряват нормално развитие и възстановяване на тъканите, пълноценно функциониране на бъбреците и щитовидната жлеза.

* Йогурт + ленено семе. Отлично средство за оптимизиране на храносмилането. Това е класическо съчетаване на пробиотици и пребиотици, от което се подобрява балансът в стомашно-чревната микрофлора.

* Овесена каша + ябълки (портокалов сок). Овесените ядки съдържат бета глюкан и авенантрамиди, които пазят кръвоносните ни съдове от холестериновите плаки. Добавените парченца ябълка ни дават флавоноиди – важни антиоксиданти, които пазят организма от свободните радикали и блокират възпалителните процеси. Съчетанието от овесена каша и портокалов сок пък действа като профилактично средство за здрави кръвоносни съдове. Предпазва и от сърдечни пристъпи.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *