ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

От какво се страхуват децата?

Животът на децата е изпълнен със събития – някои от тях могат да ги смутят и изплашат. Какви са начините родителите да помогнат?

Тревожното дете обикновено е тихо, послушно и се стреми към одобрението на родителите – затова е трудно да бъде забелязано безпокойството му.

Когато училището предизвик­ва безпокойство

Нови учители, смяна на класа, враждуващи групи съученици – много са нещата, с които училището може да плаши децата. Разгова­ряйте по тези теми, предразположете детето да сподели какво изпитва. Окуражавайте го да намира нови приятели – приятелството прави училището приятно място. Ако са се появили проблеми с определен учител, срещ­нете се с него, за да разберете за какво става дума. Освен това е добре детето да продължи да има приятели и занимания извън училище, както и да му осигурявате спокойна домашна атмосфера на доверие и оптимизъм.

 

Паника преди контролното

Това говори за страха на детето, че може да разочарова родителите си. Първо го успокойте, като му кажете, че е добре подготвено за кон­тролното – след като е учило, няма причини да не се справи. Ако това е недостатъчно, кажете му, че има право да сбърка и че вашата обич към него няма нищо общо с оценките в училище.

 

Ужас от тъмното

От тъмното често се страхуват най-малките, но и доста от по-големите деца. Липсата на светлина се свързва подсъзнателно с идеята за раздялата и за смъртта – детето се страхува, че майка му ще изчезне. Може да се появи и ужас от крадци, които ще проникнат в къщата през нощта, или от чудовища, скрити под леглото. Отиването до тоалетната в мрака се превръща в изпитание. Често ужасът от тъм­ното се появява при преместване в нов дом или друг град, при смяна на училището. Важно е родителите да обър­нат внимание на този страх, а не да го прене­брегват. Оставете вра­тата открехната или запалете лека светлина в детската стая, докато нещата се успокоят. Ко­гато детето чува, макар и отдалече, обичайните домашни звуци, то се чувства на сигурно място. Ако проблемът не изчезва, а напротив, става по-сериозен, потърсете помощта на детския лекар.

 

Преместване на ново място

Детето живее в микрокосмос – дома, квартала, приятелите. Напускането на познато място може да му създаде впечатление, че светът рухва. За да намалите безпокойството му, изтъкнете положителното на промяната -нова детска стая, която детето ще украси по свой вкус, нови извънучилищни занимания като плуване в близкия до новото жилище басейн и т.н. Не забравяйте да го включите в опаковането на багажа – това ще го успокои, че всичките му вещи са налице.

 

Нощ извън дома

Преспиването в дома на приятелче е една от първите крачки на детето към неговия социален живот. Ако се безпокои, насърчете го да вземе със себе си любими свои вещи. Кажете му в колко часа ще го вземете и не закъснявайте. Ако страхът му е голям, помислете как се отнасяте самите вие към външния свят – каните ли често гости, безпокоите ли се да оставяте децата си на чужди грижи и т.н. Възможно е детето ви да усеща вашите притеснения и ли да мисли, че няма право да се забавлява, ако не сте до него.

 

Страх, че родителите ще се разделят

Напрежението и скандалите вкъщи, инфор­мацията, че родителите на някое приятелче се развеждат, филмите по телевизията – много и най-различни са източниците на подобни страхове. Ако родителската двойка е стабилна, обяснете на детето, че в отношенията между хората винаги може да се появи напрежение, без това да им слага край. Ако наистина ви очаква развод, кажете на детето, че то не е виновно за това, което се случва, че любовта ви към него си остава същата и че ще продължи да вижда и двамата си родители, макар и по отделно. Несигурността и неизвестността са по-страшни за децата от самата раздяла.

Смехът лекува, самоиронията спасява от депресии

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *