Начало / Здравословен живот / Здравеопазване / Вършат ли работа геловете за дезинфекция?


Вършат ли работа геловете за дезинфекция?

Хигиенните и дезинфекциращи гелове, използвани в болниците, не могат да се справят със супербактерията Clostridium difficile.

Clostridium-difficile_456pxБактериите Clostridium difficile могат да са много опасни за пациентите; те са до 4 пъти по-разпространени от златистите стафилококи.

Патогенните микроорганизми Clostridium difficile произвеждат токсини, които причиняват чревни възпаления и тежки диарии, дори смърт, пишат от meddaily.ru. Доскоро много хора бяха убедени, че геловете за дезинфекция убиват тези бактерии. Изследванията обаче показват, че няма по-сигурен вариант от класическото измиване на ръцете със сапун и топла вода. 30% от пациентите, станали жертва на въпросната бактерия, умират в рамките на един месец.

В една френска болница, където била направена целева проверка за Clostridium difficile, спорите на бактерията били открити върху ръцете на 24% от сътрудниците на здравното заведение. За да стане ясно колко сериозна е опасността, се привеждат описания на следните констатации:

Оказало се, че персоналът не е защитен от заразата дори ако работи с ръкавици или се дезинфекцира със спиртосъдържащи препарати. В такава ситуация най-сериозен е рискът за тежко болни и възрастни пациенти. На опасността са изложени и онези сътрудници на болницата, които се грижат за личния тоалет на пациентите, сменят бельо и правят някои от изследванията, например колоноскопия.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб